11/12/15 15:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Хиляди гърци излязоха на протести срещу правителството и политиките за икономии


Гърците излязоха на протести по улиците на страната срещу политиките на премиера Алексис Ципрас за продължителни икономии, предаде "Ройтерс".

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които хвърляха запалителни бомби в центъра на Атина.

По-рано днес хиляди хора излязоха по улиците да протестират срещу наложените от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) мерки за икономии в първата национална стачка, свикана от основните профсъюзи в Гърция в държавния и частния сектор, откакто лявото правителство на премиера Алексис Ципрас дойде на власт през януари.

Близо 25 000 души участваха в шествия в центъра на Атина в рамките на три отделни демонстрации според данни на полицията, цитирани от "Асошиейтед прес".

Шествие на подкрепяния от комунистите синдикат ПАМЕ събра около 15 000 души, около 4000 участваха в демонстрация на профсъюзите, а други 5000 се присъединиха към протест, организиран от анархистки и други противопоставящи се на статуквото групи.

Около 10 хил. души се включиха в протестно шествие и във втория по големина град Солун.

Стачката блокира обществения транспорт и доведе до спиране на фериботи, влакове и метрото, посочва ДПА. Държавните училища и местните администрации останаха затворени, както и много музеи и археологически обекти.



Лекарите от държавния сектор приемат само спешни случаи.

Синдикатите протестират срещу готвените от правителството промени в пенсионноосигурителната система и мерките за увеличаване на данъците и намаляване на пенсиите, които са условие за получаване на финансова помощ в рамките на третия спасителен пакет от 86 милиарда евро.

В стачката участват служители от държавния и частния сектор, работещите в министерствата, данъчните служби, осигурителните и застрахователни фондове и каси, общините, банкови чиновници, преподаватели, търговци, адвокати, лекари, фармацевти и заетите в градския транспорт.



Основната партия в управляващата коалиция - лявата СИРИЗА на Ципрас - показа симпатия към стачкуващите. Секторът от партията, отговарящ за политиката по трудовите въпроси, призова за масово участие в стачката в знак на протест срещу "неолибералните политики и изнудването от финансовите и политически центрове във и извън Гърция".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване