11/12/15 14:45
(http://www.dnevnik.bg/)

Цацаров "завоалира" вината на Янева по делото "Червеи", преди да е приключило


Преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че скандалът "Червеи" за нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства (СРС) "не е забъркан от Владимира Янева". Тя е подсъдима пред Софийския градски съд (СГС) за това, че разрешава използването на специални разузнавателни средства (СРС) спрямо информационния масив на МВР за срок неколкократно надвишаващ допустимия от закона.

По делото, известно като "Червеи", е подсъдим и бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов за това, че е съставил шест документа с невярно съдържание.

 "Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл на думата, дори ако щете в непосредствения",

каза Цацаров. "Скандалът "Червеи" така или иначе не можа да бъде доказан по никакъв начин поради невъзможността да се докаже самата интервенция в компютърните и информационни системи и дали в резултат на интервенцията нещо е направено", заяви още главният прокурор.

Той прави тези коментари, въпреки че делото в момента се гледа от СГС и дори не е изяснено от фактическа страна

което трябва да се случи, за да може съдът да пристъпи и към юридическите изводи – когато се решава въпросът за вината в наказателното производство.

Освен това прокуратурата е страна в процеса и Цацаров като неин представител не би трябвало да прави коментари за изхода от делото – това е работа на съда, който прави крайната преценка. Съдът е и единственият орган, който може да се произнесе по въпроса за виновността на едно лице.

Странен е и коментарът на главния прокурор по отношение на невъзможността да бъде доказана интервенцията в информационните системи.

Може би по този начин той поема отговорност за неуспеха, тъй като заради централизираната структура на прокуратурата в България като главен прокурор той е имал възможност да окаже и пряк контрол върху дейността на работещите по случая обвинители.

По-скоро обаче, ако съдим по разговора между него и Владимира Янева, както е предаден от нея в изтеклия запис, той е бил предубеден за изхода на това дело още от началото, тъй като казва, че ще "гледа да "завоалира случая". В записа той демонстрира и неохота да "опраска" Янева, по поръчение на премиера Бойко Борисов, защото "популистки ходове не му се предприемат".

Въпреки че не е "конспиративен тип"

(бел. ред той направи това уточнение днес в изявлението си пред журналисти преди заседанието на ВСС) Цацаров предположи, че "продуцирането на този скандал сега в общественото пространство има определени цели".

Делото срещу Янева и Тодор Костадинов в момента се гледа в СГС като се разпитват свидетели. До този момент беше изяснено, че двама служители на ДАНС са имали достъп до информационните система на МВР в няколко областни града. Организацията на достъпа им е била ръководена от Тодоров като няколко от свидетелите заявиха, че разпореждането е идвало от бившия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Разпитани бяха и самите служители на ДАНС, които заявиха, че за 12-те си посещения по техните думи не са успехи да свършат "нищо съществено".

Разрешенията за техните посещения е давала Владимира Янева без да се запознае обстойно с преписката, по думите на служител на "Вътрешна сигурност"

На 24 ноември ще бъде разпитана последната група свидетели, а на 10 декември ще бъдат изслушани вещите лица, които  евентуално ще представят съдебно-техническа експертиза, която да разкрие дали служителите на ДАНС са влизали в системата на МВР.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване