11/13/15 08:16
(http://www.klassa.bg/)

15-вековна църква възкръсна като Феникс

 През Средновековието славата на град Мелник се е носела из цяла Европа. За населеното място пишело във всички енциклопедии от ХVI век насам. "Богозидан град", "Градът на свети Никола", "Столицата на деспот Алексий Слав". По този начин са наричали през вековете Мелник. И до днес обаче е известен и като "Градът на стоте църкви", пише"Стандарт". Тук в дълъг период от време е имало над 70 храма и 4 манастира. Местните хора се гордеят, че днес тази му слава се възвръща. Уникален 15-вековен храм възкръсна буквално от пепелта като птицата Феникс. И е на път да се превърне в притегателно място за поклонници, миряни и туристи.
"Тази слава на Мелник трябва да се върне и не щадя нито силите си, нито средствата си, нито труда си, за да постигнем заедно тази голяма цел. През 2004 г. археолозите попаднаха на останки на църквата "Света Параскева - Петка". В продължение на 11 години я градим камък по камък", твърди бизнесменът Живко Литов, който е инициатор за възкресяването на древния храм. Каузата му е да помага за възстановяването на старите църкви, някои от които са изследвани от археолозите още през 70-те години на миналия век. "Изпитвам уважение и страх, когато се засегне тази тема - за църквите. Защото те не са атракция, а молитвени домове. Всичко, което правим за бог, е малко. Истината е, че го правим и за себе си, за нашето спасение, че без вяра сме за никъде и сме обречени", споделя дарителят, благодарение на когото е възстановена по проект в автентичния й вид 15-вековната църква "Света Параскева - Петка". Пояснява, че никога един храм не е изцяло завършен. Той се "благоукрасява" понякога и стотици години. Но в момента поне е готов за освещаване. За да започне да посреща посетители и да стане действащ.

Всички ремонтни дейности са съгласувани с Неврокопска митрополия и са направени с нейното одобрение. Митрополит Серафим често идвал в Мелник, за да инспектира работата и да се увери, че нещата се правят по канон. "Храмът е проучен за първи път през 2004 г. Установихме два строителни периода - построен е още през VI век по времето на император Юстиниан I Велики, по-късно преживява ренесанс при управлението на цар Иван Асен II", споделя археологът Виолета Нешева. Местните хора искат да се заговори пак за Мелник като за Малкия Йерусалим, както го наричали през Средновековието.

Наскоро приключи и изографисването на вътрешността на светата обител. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. На камбанарията са монтирани 7 камбани, донесени от Русия. Те са произведени в град Каменск в Урал. Направени са във фирмата, която някога измайсторила най-тежката камбана в света - 210 тона, в момента тя е исторически паметник в Москва. Монтираните на храма камбани имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър. Новият дървен иконостас е дърворезбован в Охрид, където е измайсторен и владишкият трон. "Дано и други последват примера на Живко Литов, който го прави безкористно. Спазват се всички закони и канони, проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство", уточнява професор Нешева. Надеждата на всички местни хора е скоро да бъде осветен и отворен за посетители. Точната дата на освещаването знае само света Петка, твърди Литов. 

"Много важно за всички жители на Мелник е Неврокопският митрополит Серафим да назначи свещеник, който да служи само тук. Сега идва отец Димитър, но той се грижи за храмовете и в много други населени места. А при нас са и църквите "Свети Антоний", Свети Йоан Кръстител" и "Свети Николай Чудотворец", която горя през юли миналата година и вече година и 5 месеца е затворена за посетители", казва Живко Литов. Жителите на Мелник искат истински духовник - лекар на душата. "Само добър духовник може да обедини всички ни и да осигури дарения за останалите църкви, които са в незавидно състояние - падат мазилки, текат покриви, нуждаят се от реставрации", споделя бизнесменът. С добър пастир и възстановени и ремонтирани храмове Мелник отново ще надигне снага като крепост на българската вяра. Е, няма да е пак "Градът на стоте църкви", но пък ще е люлка на уникални и древни православни храмове. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване