11/13/15 07:40
(http://pik.bg)

Горанов: ББР не финансира привилегировани лица

Горанов: ББР не финансира привилегировани лица

Финансовият министър Владислав Горанов, който е принципал на Българската банка за развитие, отрича финансовата институция да отпуска кредити на привилегировани лица. В писмен отговор до депутат от Реформаторския блок, Горанов посочва, че през тази година е приета промяна в Устава на ББР, с която е въведен лимит за единична експозиция в размер на 10 на сто от собствения капитал на банката.

“Експозициите на ББР към нито един клиент не надвишават лимита, предвиден в актуалния Устав на банката”, допълва Горанов. В отговора си министърът уточнява, че “делът на кредитите за дружества, различни от малки и средни предприятия, в общия брой отпуснати кредитни улеснения възлиза на под 2%”.

Последната година БНБ е извършила една надзорна инспекция на ББР, при която не са установени нарушения, става ясно още от отговора на финансовия министър. Към 30.09.2015 г. ББР отчита финансови показатели над средните за банковия сектор. По обращаемост на активите банката се нарежда на 4-то място (1.48%), а по абсолютен размер на печалбата на 6-то място. Тези показатели са реализирани в условия на абсолютно лидерство на банката по отношение степен на капитализация (50.72% капиталова адекватност) и ликвидност (коефициент на ликвидни активи – 69.4%), допълва Горанов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване