11/13/15 07:38
(http://www.klassa.bg/)

"Ислямска държава": Скоро, много скоро, ще се излее море от кръв

 

Арестуваха куп джихадисти в 7 европейски държави

Терористичната организация „Ислямска държава” обещава „съвсем скоро” да организира в Русия терористични атаки, предаде Ройтерс, като се позова siteintelgroup.com. Записът е на руски език и е публикуван в сайта на терористите „Ал Хайят” и обещава: " Скоро, много скоро, ще се излее море от кръв".  В друг вариант на записа "морето" става "океан". Експерти припомнят, че на 14 октомври терористите обявиха джихад на Русия, като се позоваха на обявената от Руската православна църква „свещена борба срещу тероризма”.

Ден преди това руската полиция започна разследване за публикувани в интернет слухове (предимно в Казан и Москва), че се подготвят терористични акции на територията на страната. Тези предупреждения бяха квалифицирани като „опит за дестабилизация”.

Между 13 и 17 терористи бяха при мащабна полицейска акция в 7 европейски държави. Данните за броя на задържаните се разминава, като европейската правосъдна агенция съобщава за 13 души, а италианската полиция, която е ръководила операция JWEB, заяви, че те са 17. Арестите са осъществени в Италия, Великобритания, Норвегия и Финландия. В акцията са участвали и полицейските сили в Германия, Гърция, Швейцария и САЩ.

16 кюрди и 1 косовар планирали да отвличат дипломати, а с откупите да наемат бойци за Сирия и Ирак. Те са членове на кюрдско-сунитската радикална група "Ратви Шакс" и са били заловени едновременно в Италия, Великобритания, Норвегия и Финландия. Сред арестуваните е и молла Крекар, който е бил неин водач. Крекар е иракски кюрд, живеещ в Норвегия, срещу когото имало решение за експулсиране за заплаха за националната сигурност на страната. То обаче не било изпълнено, тъй като се смятало, че той ще бъде екзекутиран в Ирак.

"Евроджъст" уточнява, че не всички лица, срещу които са издадени заповеди за задържане, са били заловени, тъй като се смята, че се бият на страната на "Ислямска държава" и "Ал Нусра" в Близкия Изток.

Според италианското разследване членовете на "Ратви шакс" общували помежду си в интернет. Те имали активни клетки в Германия, Швейцария, Великобритания, Финландия, Италия, Гърция, Швеция, Норвегия, Ирак, Иран и Сирия. Те се занимавали основно с наемането на бойци за Сирия, Ирак и Кюрдистан.

Карабинерите попаднали на следите на "Ратви Шакс" през 2011 г., като разследването е водено активно и в Швейцария и Германия.

Групата е свързана с "Асар ал Ислам", която е в списъка терористичните организации на ООН заради връзките си с Ал Кайда. Нейната основна цел е да свали иракското кюрдско правителство и да го замени с халифат, управляваща по законите на шериата. "Евроджъст" съобщава, че по време на операцията в централата му в Хага се е намирал офицер от карабинерите, който е поддържал връзка с италианските си колеги, които са били включени в групите, осъществили арестите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване