11/13/15 16:20
(http://www.klassa.bg/)

Майсторски клас за най-редките и специални уискита

     Преди няколко дни завърши поредният уиски фест в София.На него бяха представени над 260 вида различно уиски.За повече коментар и експертно мнение ще дам думата на двама млади уиски експерти др Марко Димитров и Мирослав Владиков собственици на Владим Груп Fine'n'Rare whisky!

       Мирослав Владиков и д-р Марко Димитров са едни от най-младите колекционери в Източна Европа и първите в България,които представят премиум бутилки,с изключителна колекционерска стойност. С тях ще си поговорим за изминалият уиски фест,за техните впечатления и за техните бъдещи планове.



Какви са вашите впечатления от изминалият уиски фест?

     МВ: С всяка изминала година,организацията става все по-добра,гостите се запознават с все по-нови и нови дестилерии и съответно всяка следваща година уиски феста постига целите си. Положителното е че тази година много повече хора посетиха събитието, появяват се все повече хора, които въпреки че не са професионалисти показват изключителни познания както за технологии на производство на уиски така и за историята и вкусовите качества на уискитата.

   МД: Аз споделям мнението на г-н Владиков, но за съжаление се оправдаха нашите очаквания за спиране на годишните уискита от все по големи и ценени дестилерии. А това като цяло се отразява на качеството на уискито и на това как хората го възприемат.Въпреки, че дестилерии те се опитват с различни маркетингови способи да представят не годишни уискита те трудно биха ги заменили чисто вкусово.

Кои Уискита ви направиха впечатление на таз годишното събитие?

   МД: Първото което ми направи силно впечатление беше 23г. уиски от третата дестилерия на William Grants & Sons-Kininvie 23YO. Много различно уиски от други техни брандове Glenfiddich и Balvenie. Отлежавало в бърбан бъчви специфично уиски, ненатрапчиво и не толкова плътно и тежко въпреки 23-те си години. Вторият малц бе на една от любимите мои дестилерии Bowmore Devils Casks-плътно, опушено уиски с характерен аромат на Айла. Поредното качествено малцово уиски от дестилерия Bowmore - много добро. На трето място ще отбележа една от новите бутилки на феста Macallan Rare Cask. Поредното нон ейдж Уиск от Макалан което както спомена и Владиков въпреки широката маркетингова кампания не оправдава очакванията и реномето на Макалан!

    МВ: Първата бутилка, която опитах беше Glenfiddich Original: създадена в лимитирана серия, точна реплика на първата  бутилка Glenfiddich от William Grants предназначена за световния пазар. Mного приятно уиски тип за дестилерията на  Glenfiddich и същевременно много различно от брандове на Grants от последните години. Второто което ми направи силно впечатление бе 15г Лафройг създаден по повод 200г на Laphroaig. Може би най доброто 15 г уиски на този фест. Искаше ми се да опитам и най високия клас на дестилер в момента-32УО, но за съжаление не се появи. Да се надяваме догодина. И третото за мен интересно уиски, което опитах беше на една от моите любими дестил - Glendronach 8YO- изключително специфична година, специфични 8 години на отлежаване, които го правят доста по сухо от останалите видове Glendronach но същевременно носят духа на дестилерията.

Предстои Ви поредния майсторски клас, бихте ли ни разказали нещо повече за него?

    МД: Той ще се проведе в Бар Калдо на 18.11.2015 от 20:00! На него ще Ви представим изключителни бутилки,с висока колекционерска стойност от най-престижната и ценена дестилерия в Шотландия - Macallan! Бутилките, които ще могат да опитат за съжаление вече са трудно достъпни за повечето любители и ценители на малцовото уиски! За нас ще бъде чест да Ви представим: Macallan 7YO, селектирана от Armando Giovinetti, собственик на Giovinetti and Figli Milano Import! Малц, бутилиран при 40% и отлежавал в легендарните шери бъчви на Макалан. Втората бутилка е единият от двата 12г Макалана, MACALLAN 12YO ,отлежавала само в шери бъчви бутилирана при 40%. Другият 12г малц от Макалан за вечерта, ще бъде дистилирана през далечната 1991г и бутилирана при 40% през 2003г, Мacallan Elegancia 1991. Гвоздеят на вечерта ще е една малко позната и нетрадиционна бутилка,травел серия, която е била предназначена само за азиатския пазар, отново в лимитирана серия, Macallan 1851 Inspiration! Неповторима, направена като точна реплика на една от първите бутилки Macallan, отлежавала отново в шери бъчви, бутилирана на 41,3%!

    МВ: Уникалното при нашият клас ще бъдат събрани 4 малца на Macallan лежали в шери бъчви. Като една от 12г е различна и същевременно интересна в това че завършв във фино шери. Другото интересно нещо е 7годишен Macallan - Giovinetti and Figli, за първи път в България, бутилка с изключителна колекционерска стойност.

Какво Ви предстои в близко бъдеще

   МД: Предстои ни ново пътуване до Италия и среща с един от най големите колекционери и собственик на независима бутилираща компания. Пред нас ще бъдат представени последните лимитирани серии уиски от всички региони на Шотландия.

    МВ: След дълги преговори с един от доаиените в уиски колекциониране ще вскоро време ще бъдем горди собственици на едни много редки бутилки бутилирани в серия от 30 бр.

    МД: Подготвяме уникален японски майсторски клас, на който ще бъдат представени изключително лимитирани бутилки както от отворени така и от затворени вече дестилерии на Япония.

    Благодаря за изключително интересната информация и се надяваме да ни държите в течение с организираните от Вас майсторски класове, набиращи все по-голяма популярност в България и Европа.

Интервюто взе Лили Иванова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване