11/13/15 19:11
(http://www.dnevnik.bg/)

Министърът на образованието е отказал да подпише новите учебни планове, ще има още обсъждания


Министърът на образованието Тодор Танев е отказал да подпише днес новите учебни планове за обучението между първи и дванадесети клас, съобщи той по БНТ. Министърът поясни, че ще има още разяснения и обсъждания, преди да се приемат, предизвикалите доста спорове програми.

"Съобразихме се с 250 становища и сме се срещали с няколко гилдии. Нищо не е предрешено. Нищо няма да се подпише, преди да се съобразим с всички мнения", обеща министърът. На сайта на министерството на образованието от днес има информация какво се прави, защо сега и кои са новите моменти. Публикуван е и електронен адрес, на който всички заинтересовани могат да пратят въпроси по темата и да получат отговори. Танев обяви, че държи на възможно най-широкото обсъждане, като забавяне от няколко седмици, нямало да попречи на изработката на новите учебници.

Министърът на образованието каза още, че иска да направи допитване и до Министерството на финансите, което да се произнесе дали финансово могат да се покрият исканите нововъведения, защото реално по всички предмети часовете щели да се увеличат. Танев каза, че в министерството се работи при пълна откритост. Вече били ясни и имената на хората, които се опитали "да направят комплот", с учебните програми. Предстояло сериозно разследване, защото сред тях имало и служители на министерството.

По повод критиките, че се изключват хуманитарните предмети, министърът каза, че те могат да се учат, ако са сред избираемите. Що се отнася до часовете по чужди езици, те намаляват с 206 за целия гимназиален курс, но пък могат да се увеличат, по преценка на директорите, като се вземе от квотата на избираемите предмети, която е общо 685 часа.

Предпримачеството е новото трудово
В отговор на въпрос не е ли твърде сложно и рано първокласниците да учат предмет предприемачество и технологии, Танев каза, че това всъщност е старото трудовото обучение, като новият елемент е, че освен ученето на сръчност, се разяснява къде и как може да се пласира продуктът.

Министърът на образованието призна, че част от формулировките в учебната програма са плашещи и сложни, като вече имало редактирана версия. Танев обяви, че по негово желание не е имало масово оповестяване на логиката на реформата, но това ще бъде направено.

Държавата търси начин да ограничи броя на учебниците
В отговор на въпрос Танев каза, че държавата търси легитимен и законен начин да се намеси в бройката на учебниците по отделните предмети. Ще увеличим групата на тези, които ги оценяват и ще усложним процедурата, в добрия смисъл. Дори мисля за електронно гласуване от учителите, каза Танев.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване