11/13/15 00:30
(http://pik.bg)

Москов търси среща с Калфин и с шефа на НОИ за намесата в комисиите от ТЕЛК

Москов търси среща с Калфин и с шефа на НОИ за намесата в комисиите от ТЕЛК

С Ивайло Калфин и с управителя на НОИ ще направим нужното усилие, за да прецизираме индикации, при които горните инстанции могат да спират решение, и от това да следват някакъв тип финансови санкции върху комисиите от ТЕЛК. 
Това заяви здравният министър Петър Москов по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.
„Няма да разкрия тайна, ако кажа, че има не малка част от решения на ТЕЛК-овите комисии, които са противоречиви или будят съмнения в достоверността си. Количеството и размера на инвалидни пенсии само по себе си доказва това”, смята Москов.
Той изрази надежда, че още другата седмица ще проведе среща по темата с ТЕЛК-овете заедно със социалния министър Ивайло Калфин и управителя на НОИ. „Може да прецизираме по-ясно мотивите, с които горната инстанция може да спре решението на ТЕЛК. Има нужда от много по-ясна и обективна система от критерии, с която не просто да се охранява бюджетът на НОИ. Към момента не винаги има обективни критерии”, изтъкна Москов.
Според него реалното решение с ТЕЛК-овете наистина изисква промяна на в Закона за здравето и последваща нормативна уредба. Въпреки това, той отчете, че промените в Закона за здравето няма да бъдат гледат тази година. 
„Разделянето на експертизата на две, веднъж на чисто медицинска, която да се извършва от лекари в съответната медицинско заведение, и последващ контрол от страна на съвместна комисия от специалист по трудова медицина, социален работник и представител на осигурителя, би трябвало да доведе до решение”, добави Москов. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване