11/13/15 22:12
(http://www.klassa.bg/)

"Не избирайте маршрута през България"

 "Зачестилите насилия срещу хора, бягащи от войната и бедността, са шокиращи и абсолютно неприемливи за една страна-членка на ЕС, каквато е България", казва Николина Микич от белградския Център за човешки права по повод инцидентите по българо-турската граница. В доклада си "Safe Passage" сръбската правозащитна организация обобщава наученото от разговори с общо 100 бежанци. Правозащитниците са анкетирали бежанците в сръбския Димитровград, където ежедневно около 200 мигранти прекосяват българската граница.

Както съобщи и помощната организация Oxfam, която е подпомагала сръбските си колеги при изготвянето на доклада, всички интервюирани бежанци, с изключение на тези, коити не са имали контакт с българските сили за сигурност, свидетелстват, че са били малтретирани. Анкетираните описват случаи на изнудвания, кражби, заплахи и физическа разправа.

"Ритали са ги като футболна топка"

"Над тези хора издевателстват както силите на реда, така и представители на местни престъпни групи. И е трудно да се каже кое е по-голямото зло", казва в интервю за Дойче Веле Шарон Силви, британска доброволка в сръбския Димитровград. "Имаме свидетелства, че бежанци са били малтретирани включително от офицери от българската полиция. Принуждавали са ги да стоят прави и голи в килии, заливали са ги със студена вода, пускали са срещу тях полицейски кучета. Виждала съм раните на някои от бежанците - ритали са ги като футболна топка", разказва доброволката.

Семейството на Ахмад Салим, студент от афганистанския град Джалалабад, е искало да избегне срещите с българската полиция и затова по пътя си през България е използвало предимно горски и планински пътища. Салим съветва бежанците, на които им предстои да се запътят към Европа, да не избират маршрута през България: "Мои приятели са ми разказвали как първата работа на българските полицаи е да отнемат на бежанците мобилните им телефони, за да не могат да снимат или записват случващото се, както и за да нямат връзка с външния свят. А след това започват да ги малтретират", разказва Салим.

Според данните в доклада на сръбските правозащитници, повечето нападения срещу бежанци на българо-турската граница са били извършени през последните пет месеца. Седем малолетни бежанци свидетелстват, че полицаите ги заплашвали с оръжие и пускали кучета срещу тях, за да ги принудят да се върнат обратно на турска територия. Двама афганистанци пък разказват, че полицаите стреляли по тях.

Септември 2015 година: сирийски бежанци на българо-турската граница

"Ужасяващ подход към бежанците в България"

"Досега медиите и обществеността отделяха внимание главно на маршрута през Средиземно море - за маршрута през България почти не се говори. Но публикуваният сега доклад ще хвърли светлина върху ужасяващия подход към бежанците в България", казва Николина Микич от белградския Център за човешки права. Правозащитниците призовават българските власти да проверят всички обвинения и да гарантират, че силите на реда спазват международните стандарти за подход към бежанците.

Стефано Балдини, представител на Oxfam в Босна, призовава ЕС да предприеме спешни мерки за спазване на човешките права по вътрешните граници на Съюза: "Трябва да гарантираме хуманен подход към бежанците. Тези хора имат право на закрила и убежище и не бива да стават жертва на насилие и ксенофобия", предупреждава Балдини.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване