11/13/15 07:25
(http://www.klassa.bg/)

Подобен на Земята свят може да се окаже най-важната планета, открита извън Слънчевата система

 Скалиста планета с размер, подобен на този на Земята, която орбитира около малка, намираща се наблизо звезда, може да се окаже най-важната планета сред откритите извън Слънчевата система, посочват астрономи, цитирани от The Guardian. Небесното тяло е в южното съзвездие Корабни платна и е достатъчно близо, за да могат телескопите да наблюдават атмосферата му - нещо, което може да помогне за засичането на извънземен живот на други планети в бъдеще.
Планетата, наречена GJ 1132b, е с около 16 процента по-голяма от Земята и е разположена на 39 светлинни години, което е три пъти по-близо от която и да е подобна на Земята планета, открита около друга звезда. Учените се надяват, че на това разстояние телескопите ще успеят да засекат данни за химичния състав на атмосферата й, скоростта на ветровете й и цветовете на залезите й.
Астрономи са забелязали планетата, докато е преминавала пред звезда червено джудже, което е само една пета от размера на Слънцето. Въпреки че звездата е значително по-студена и по-бледа от Слънцето, GJ 1132b обикаля толкова близо до нея, че повърхностната й температура достига 260 градуса по Целзий. Тази горещина прави невъзможно съществуването на течна вода, което означава, че планетата е негостоприемна за живот. Все пак температурите не са достатъчно високи, за да изпарят цялата атмосфера. “Ако тази планета все още има атмосфера, то ние бихме могли да намерим други, по-студени планети, които също имат атмосфера и орбитират около малки звезди. След това бихме могли да изследваме атмосферите за молекули, принадлежащи на живи организми,” казва Закари Берта-Томпсън от Института за астрофизика и космически изследвания “Кавали” към Масачузетския технологичен институт (MIT).
Учените са използвали мрежа от осем 40-сантиметрови роботизирани телескопи в Интер-американската обсерватория в Чили, за да засекат небесното тяло. Обикаляйки около звездата на всеки 1.6 дена, планетата е причинила слаб 0.3-процентов спад в яркостта на звездната светлина. Планетата се върти синхронно със звездата си, заради приливни сили, така както Луната се върти около Земята, като на едната й половина е вечен ден, а на другата - вечна нощ.
Тъй като червеното джудже е с малка маса, а планетата има близка орбита, астрономите би трябвало съвсем лесно да засекат и изследват атмосферата. Екипът вече е направил заявка за използване на космическите телескопи Hubble и Spitzer. Дрейк Деминг, астроном от Мерилендския университет, казва, че GJ 1132b е “вероятно най-важната планета, откривана някога извън Слънчевата система”.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване