11/13/15 09:19
(http://www.dnevnik.bg/)

При тези цени на горивата явно конкуренцията не работи, обяви Мартин Димитров


България продължава да има един от най-скъпите горива в Европейския съюз, обяви в сутрешния блок на Нова телевизия съпредседателят на Реформаторския блок Мартин Димитров. Той посочи, че по данни към 12 ноември дизелът без данъците е по-скъп от средното за ЕС и четвърти по този показател в общността.

При масовия бензин цената се нарежда на пето място.

"Нещо не е наред. Не може в България цените да са скъпи толкова време и да се казва, че няма проблеми. Конкуренцията не работи след като трайно цените са по-високи от тези в ЕС, при положение, че става дума за борсова стока", обяви депутатът.

Той обяви и че при предстоящото изслушване на кандидати да оглавят Комисията за защита на конкуренцията ще задава на всички въпроса какво смятат да направят за защита на конкуренцията и ако не обявяват такива мерки, няма да гласува за тях.

Повод за разговора в студиото беше акция на варненска бензиностанция да продава масовия бензин под 2 лв. за литър, което принудило и съседни обекти да свалят цените. Така литър А95 поевтинява до 1.88 лева, а дизелът – до 1.79 лв. Подобна е ситуацията и в Стара Загора.

Говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов обясни, че е възможно въпросният търговски обект да продава под себестойност с рекламна цел. Той напомни обаче, че в големи обеми и за дълги периоди тази практика е забранена от закона.

Депутатъ от БСП Румен Гечев също обяви, че "очевидно имаме проблеми с конкуренцията". Той допълни, че в някои страни за тази цел натиск на пазара се оказва чрез вериги държавни бензиностанции или чрез количествата горива в държавния резерв.

"Няма универсално решение, но трябва да търсим такова, което насърчава конкуренцията", обяви той.

Гаврилов напомни, че още преди 4 г. в свой анализ Комисията за защита на конкуренцията е разкрила, че в данъчните складове вносните горива се оскъпяват много и че тогава е установено, че80% от тях се държат от "Лукойл България". Сега е в ход нов анализ след като управляващите обявили, че собствеността е раздробена.

Мартин Димитров припомни, че колегите му в парламента не са подкрепили предложението за промени в Закона за акцизите, внесено от него и Петър Славов, което предвиждало в края на всеки месец да се оповестяват наличностите в данъчните складове за горива.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване