11/13/15 08:38
(http://www.dnevnik.bg/)

САЩ са извършили въздушни удари срещу екзекутора на "Ислямска държава"


Силите на САЩ са извършили въздушен удар срещу кола, в която се предполага, че пътува "Джихади Джон" Мохамед Емуази от "Ислямска държава", предаде Би Би Си, като се позова на съобщение на Пентагона.
 
Колата на Мохамед Емуази, британски гражданин, който е роден в Кувейт, е бил атакуванa близо до град Рака в Сирия.

Пентагонът обяви, че все още се оценява дали Емуази е бил убит при нападението в четвъртък. "Джихади Джон" стана символ на бруталността на "Ислямска държава" и беше един от най-търсените мъже в света, след като бе видян в клипове на обезглавявания на западни заложници.

Той се се появи в записи на "Ислямска държава" миналата година, в които се показваше убийството на американския журналист Джеймс Фоули и на колегата му Стивън Сотлоф, както и убийството на американския хуманитарен работник Питър Касиг. Тримата бяха държани преди това дълго време в плен от "Ислямска държава" и Касиг дори прие исляма и се наричаше Абдул Рахман, преди да бъде екзекутиран от терористите.

Видеозаписите показваха и смъртта на британските хуманитарни работници Дейвид Хейнс и Алън Хенинг и на японския журналист Кенджи Гото, както и на други заложници.

В записите Емуази отправяше заплахи срещу Запада и неговите арабски съюзници, срещу лидерите на Великобритания и САЩ.

Според приятеля на Емуази той се радикализирал след дипломирането си, когато заминал на сафари в Танзания с двама приятели - германец, приел исляма, на име Омар, и друг мъж име Абу Талиб. Още при пристигането им със самолет в столицата Дар-ес-Салам през май 2009 г. те били арестувани от полицията и задържани в ареста цяла нощ, преди да бъдат депортирани от страната.

Според "Вашингтон пост" Емуази твърдял, че представители на британските разузнавателни служби МИ-5 се опитали да го вербуват. После се опитал да се премести в Кувейт, но бил арестуван от служители на отдела за борба с тероризма във Великобритания през 2010 г. Емуази получил забрана да напуска Великобритания, но успял да стигне до Сирия през 2012 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване