11/13/15 23:36
(http://www.dnevnik.bg/)

Стрелба и експлозии с 40 жертви в центъра на Париж, има взети около 100 заложници (на живо, видео)


Стрелба в ресторант в центъра на Париж, експлозии около "Стад дьо Франс" и заложническа криза в концертна зала - това са потвърдените информации за случващото се във френската столица. Съобщенията след полунощ българско време са за над 30 жертви. Засега няма информация дали атаките са свързани и коментари дали са терористични. "Дневник" следи най-важното на живо:  

01:05 Изразяваме нашето дълбоко възмущение от атентатите в Париж и сме шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани, се казва в позицията на българския външен министър Даниел Митов. 

01:00 Френският президент Франсоа Оланд заяви, че в Париж се провеждат "безпрецедентни терористични атаки". Според "Ройтерс" във Франция е въведено извънредно положение, а границите на страната са затворени. В 10 и 11 район на Париж, в които се намират обектите на атаката, са изпратени около 200 войници, които да обезопасят зоната.

00:55 "Ще направим каквото е нужно и ще работим с Франция, за да изправим тези терористи пред правосъдието", каза президентът на САЩ Барак Обама в извънредното си изявление. "Все още не знаем подробностите за това какво се е случило", допълни той и заяви, че няма да спекулира за това кой е отговорен, докато френските власти не съобщят, че ситуацията е спокойна.

00:40 "Шокиран съм от атаките в Париж", написа в "Туитър" британският премиер Дейвид Камерън. Той обявява, че Великобритания е готова да помогне с каквото може. 

00:35 Кметството на Париж пусна в "Туитър" призив към жителите на града да не излизат от домовете си и да чакат инструкции от властите.

00:30 Според Europe 1 нова стрелба се чува в района на Халите в Париж. Междувременно американското разузнаване изрази мнение, че атаките са координирани. Френският вестник "Експрес", твърди за 42 жертви, като информацията е получена от синдиката на полицаите SGP.

00:22 часа - АП твърди за 35 убити и 100 заложници, съобщи БиБи Си. 

00:15 часа - Според "Франс прес", от полицията са потвърдили за 30 жертви. Има и информации за взети заложници в концертна зала "Батаклан".  

Според France 24 заложниците там са 60. Твърди се, че двама души са влезли в залата и са открили стрелба. Според първоначални информации жертвите там са 15.
 23:57 часа - "Ройтерс" твърди, че експлозиите до стадиона са две. Френски медии посочват, че френският президент Франсоа Оланд, който е бил на мача Франция-Германия, е изведен от охраната си и заедно с вътрешния министър обсъждат ситуацията.23:45 часа -  Медии съобщават, че постъпват сигнали и за подобни инциденти в други части на града.   23:30 часа - Първите сигнали за стрелба са дошли от камбождански ресторант в 11 район на Париж. Това е районът, в който в началото на годината стана атаката над хумористичния вестник "Шарли ебдо", припомнят агенциите .  Впоследствие изстрели и експлозия имало и в близък бар, където хората гледали мач.  Има блокирани зрители на стадион "Стад дьо Франс", които полицията не пуска да излязат.  По-рано през деня германските национали бяха евакуирани от хотела си след сигнал за бомба.
 Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване