11/13/15 10:17
(http://pik.bg)

Форум за културно сътрудничество между Китай и Източна Европа бе открит днес

Форум за културно сътрудничество между Китай и Източна Европа бе открит днес

Изграждането на конструктивни партньорства вежду държавите в областта на културата може да реши много от проблемите на съвременния свят. Това заяви зам.-министър Боил Банов по време на Вторият форум за културно сътрудничество между министрите на културата на страните от Централна и Източна Европа и Китай, на който страната ни е домакин. „За мен е висока чест и привилегия да открием съвместно втория форум за културно сътрудничество на страните от Централна и Източна Европа и Китайската народна република. По молба на министъра на културата на България Вежди Рашидов, който не може да бъде днес с нас, поради сериозен личен проблем, ви предавам неговите най-сърдечни поздрави и благодарност за вашата готовност да участвате в това събитие, като по този начин доказвате важността, която той има за всички нас”, посочи зам.-министър Банов. По думите му въпросът защо културата е толкова важна, че й посещаваме форум на такова високо равнище, изглежда прост, но всъщност е с много дълбок отговор.

„При срещата с нея се активират всички наши сетива, тя ни провокира, предизвиква противоречия и страсти, позволява ни да възприемаме действителността по различен начин, с което се превръща в антипод на драматичната ни гледна точка за света като цяло и поставя човека в центъра на този свят”, заяви той. „Светът е изправен пред редица предизвикателства свързани с факта, че от реалност, в която доминират основно материалните блага, се превръща в такава, в която важността на нематериалните е все по-увеличаваща се. Икономическата и финансовата криза продължава да оказва влияние върху всички аспекти в нашия живот, водещи в много страни до сурови мерки по отношение на културата. Към това трябва да добавим и големите проблеми, пред които се изправяме, заради бежанската криза и от големи групи от хора, живеещи в крайна бедност или са социално изключени”, коментира зам.-министърът. Той отбеляза, че решаването на тези проблеми до голяма степен са свързани с изграждането на коструктивни партньорства между държавите, което обаче не винаги те съумяват да направят. „Всички предизивкиталства на съвремения свят изискват творческо мислене, което да доведе до нови и по-добри пътища да работим и да живеем заедно. Точно тук аз виждам ролята на културата и свързаната с нея политика. Благодарение на своя изключителен потенциал да съдейства за промени в обществото тя се възприема не само като един от най-обещаващите сектори за развитие, но и като инструмент, който може да позволи развитието на други. Тази й сила може да оказва влияние, както на обществата, така и на отделните личности”, заяви още зам.-министър Банов.
България е домакин на събитието по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов. Целта на форума да се обсъдят възможностите за сътрудничеството в областта на културата между страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване