11/14/15 08:23
(http://www.dnevnik.bg/)

Божидар Димитров: Ще публикувам описа на "секретния фонд" на Националния музей


Описът на т.нар. секретен фонд на Националния исторически музей ще бъде публикуван скоро. Ще бъде потърсен и първият опис на паметниците, пренесени в България след Първата световна война от Северна Гърция и Македония. Това научи "Дневник" от разговор с Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей.

Поводът за срещата беше съобщението разпратено от музея до медиите: "Във връзка със засиления интерес към българските паметници, събрани от нашата армия през 1917 г. от манастирите в Драма и Серес (днес в Северна Гърция) и от българските храмове в Охрид, Битоля, Струмица и Прилеп (днес в БЮРОМ) и поискани от патриарх Вартоломей, ръководството на Националния исторически музей съобщава, че те са изложени изцяло в зала 4 на музея."  

В зала 4 посетителите могат да видят десетина ценни експонати от Северна Гърция. Според директора на Националния исторически музей /НИМ/ Божидар Димитров останалите реликви от "секретния фонд" са из музея, а някои се реставрират.

Реставрацията на паметниците започнала през 1991 г. Тогава Божидар Димитров поискал секретният фонд, в който се пазело донесеното след Първата световна война и който през 1988 г. бил предаден на НИМ,  да стане публичен. Затова се обърнал с молба към министъра на културата Елка Константинова след международноправна справка. Справката била нужна, за да е сигурно, че не може други държави да предявяват претенции към паметниците, пренесени в България.

Елка Константинова, уговорена от Димитров, отпуснала и първите 710 хил.лв за възстановяване на експонатите, някои от които били в много тежко състояние. Реставрацията е продължавала и с дарения от Георги Агафонов от банка "Славяни", от Емил Кюлев, други бизнесмени, разказа директорът на музея.

На въпроса дали не трябва църковната утвар да бъде предоставена на Църквата, Божидар Димитров отговори, че когато при реставрация са намирани мощи, ги е предавал на Рилския манастир, но искането всичко да е в Църквата е православен фундаментализъм. "Изкуството през Средновековието е свързано с християнството. Ако трябва да е в църквите, световните музеи трябва да се изпразнят. Освен това - те не могат да служат в църквите, а и църквите не могат да ги пазят. Църковният музей е две стаички...", продължи директорът на НИМ.

Според Димитров е безсмислено да се водят спорове къде да се съхраняват ценностите, важното е да са достъпни. Вече имало публикации за тях. Това е още един аргумент според него да не се местят - в научната литература вече са със сигнатура от НИМ и така се цитират... Гръцки учени също са проучвали ръкописи.

Ръкописите от "секретния фонд" първо са се пазели в БАН, а после са предадени в Центъра за славяно-византийски проучвания "Проф. Иван Дуйчев". През 1988 г. дават иконите и църковната утвар на Светлин Русев за галерията на чуждестранно изкуство, но той скоро ги предава на Националния исторически музей, разказа Божидар Димитров.



Според протокол от 28 октомври 1991 г. в НИМ са приети 720 експоната.



Защо има акт за предаване-приемане от 1988 г. и протокол от 1991 г. Божидар Димитров не можа да си спомни и обеща да провери, но допусна, че по-късният е правен заради разсекретяването на фонда.

По повод исканията да се извадят наяве автентичните описи на църковните ценности от бившия секретен фонд, за да се избегнат спекулации, че нищо от него не е изнасяно, Божидар Димитров каза, че от музея нищо не е излязло и обеща публикуване.

Както писа Тони Николов, "от 2004 г. насам по аукциони в Европа и САЩ, както и в Принстънския университет, се появяват артефакти, които според експерти, са част от тази сбирка". Според Димитров наистина има ценности, които се появяват тук-там, но най-вероятно те са били откраднати от разбойници по време на Първата световна война. Затова говорели и доклади на разузнавателни мисии от онова време.

Дали ще публикува описа? Пред репортер на "Дневник" директорът на НИМ поръча да бъде отпечатан в "Известия на Националния исторически музей". Следващият брой ще излезе в началото на декември и ще бъде посветен на Божидар Димитров по случай 70-годишнината му.

А къде е описът от създаването на секретния фонд? Димитров отговори: Ще го търся, пазеше се в Археологическия музей.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване