11/14/15 13:41
(http://www.dnevnik.bg/)

Въпреки липсата на данни за непосредствена заплаха, България също затяга мерките за сигурност


Терористичните актове в Париж застрашават системата за сигурност в Европа, но към момента за страната ни няма конкретни данни за непоследствена терористична заплаха. Това обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след заседание на оперативния щаб по сигурност и миграция. След дискусията в МВР, в която участваха премиерът Бойко Борисов, шефовете на НРС и ДАНС, министри, главният прокурор Сотир Цацаров и други, беше оповестена обща декларация на щаба.

Заради случилото се в Париж България затяга мерките за сигурност. Сред планираните специфични мерки е повишаване нивото на охрана и за сигурност на всички стратегически обекти, засилено полицейско присъствие на територията на страната, контрол на границата и на транзитния трафик на автомобили и лица. Ще има по-сериозно обезпечаване на масовите мероприятия.

На въпрос дали ще бъдат затворени границите, Бъчварова каза, че това не се предвижда, като остава сто-процентовият контрол на външната граница.

"Обръщаме се към гражданите, планиращи пътуване във Франция, за преосмисляне на необходимостта от пътуването и преценка дали е абсолютно необходимо", допълни вътрешният министър.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че случващото се в Париж е "новият 11 септември" за Европа. "Много бързо трябва да преосмислим политиките и взаимодействието не само между службите, но и по интеграция и работа с рисковите групи. Тези гета на "толерантност"...защото ще видите какъв ще е профилът на терористите", коментира министър-председателят.

По думите му терористичните актове в Париж са малко по-различни от другите. "Всеки киносалон, всяка сладкарница, ресторант е пряко уязвима", заяви Борисов.

Няма човек, който да не е тревожен или премиер, който да каже на народа си, че няма страшно и всичко е спокойно, отбеляза Бойко Борисов. "При тези десетки хиляди, които минават през нашата граница, със сигурност има огорчени и ядосани и това си е потенциален риск", заяви той. И призова "цялото общество да бъде най-внимателно, бдително и подозрително". И хората да подават сигнали за всяко нещо, което би ги усъмнило за "подобни хора".

"Надявам се за една нова политика в Европа. Надявам се следващата седмица в парламента да проведем дискусия на тази тема", допълни премиерът.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване