11/14/15 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Една жена каза

"Последният тест за Висшият съдебен съвет" - така западен дипломат коментира пред "Капитал" ситуацията с изтеклите записи от разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. Тест, защото от това как съветът ще подходи към поредният скандал, обхванал върховете на съдебната система, ще зависи до известна степен и оценката, която България ще получи след месец и половина от Европейската комисия в рамките на мониторинга. Последният, защото търпението на ЕК е изчерпано и страната ни най-вероятно ще бъде отделена от Румъния в процеса, а напредъкът в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност ще бъдат обвързани с превеждането на средства по европейските фондове.

В четвъртък мнозинството във ВСС ведно с главния прокурор Сотир Цацаров не само дадоха ясен знак, че не възнамеряват да гарантират обективна и независима проверка на изнесените данни, но и успяха да направят демонстрация на сила. Разговорът, ако автентичността му се потвърди, е озвучаване и оцветяване на немия филм на зависимостите и мрежите в системата, който всички вече сме гледали. С цвят и звук той показва нагледно не само механизмите за прикриване на злоупотреби, но и конструкционния дефект на системата.
Контекстът

През последните десетина дни от сайта "Биволъ" текат, разцепени като епизоди от  "Робинята Изаура", записи от раздумката между двете магистратки с противоречива репутация. Те са направени през февруари най-вероятно от Ченалова. Периодът тогава е тежък за Софийския градски съд (СГС), за неговото ръководство и за тесният кръг съдии, близки до него. Само няколко седмици по-рано кабинетът на Бойко Борисов е получил огромен кредит на доверие по отношение на съдебната реформа - благ януарски мониторингов доклад от ЕК.

ВСС вече е свалил чадъра от Румяна Ченалова и след поредното образувано дисциплинарно производство тя е отстранена от длъжност. Облаците се сгъстяват и над главата на Владимира Янева. След натиск (от правителството, съдиите и ЕК) съдебният съвет е изпратил в СГС комисия от свои членове, която да проверява как е била управлявана институцията. Нещо, което не би трябвало да притеснява Янева, защото немалка част от проверяващите са "нейни близки". В този момент обаче става ясно, че Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е установило груби нарушения при издаваните от Янева разрешения за подслушване и следене. Най-фрапантните са допуснати по разработката "Червей", с която тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев е търсил къртици в МВР. Владимира Янева разбира, че тя най-вероятно ще стане обект на наказателно разследване, и преговаря възможните сценарии.

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров също предположи, че изтеклите записи са правени от Ченалова. Пред "Дневник" тя заяви, че към момента на разговора (който тя нарече монолог, защото Янева е говорила през цялото време) е била следена и наблюдавана от службите и записът може да е направен от тях. Главният прокурор обаче отрече разговорите да са придобити със законно СРС. Владимира Янева не бе открита за коментар и не отговаряше на мобилния си телефон.
Укоримото поведение
Владимира Янева преразказва пред Ченалова свои разговори с трети лица. На първо време тя убедено заявява, че натискът за образуване на наказателно дирене срещу нея идва от премиера Бойко Борисов.

Да преведем -  на собствен ход системата не може да констатира нарушение, да започне разследване и да обвини някого, защото всички са равни пред закона. Ето защо и обвиняваният, и обвиняващият попадат в тези си роли заради външни сили. А външните сили (Борисов) действат под натиска на още по-външни сили (ЕК). "Премиерът не ми е оказвал влияние, натиск, молба, каквото щете, да бъде Владимира Янева опраскана", заяви Цацаров преди заседанието на ВСС в четвъртък.

После -  от думите на Янева разбираме, че тя е поддържала редовен контакт с главния прокурор Сотир Цацаров, който и дава възможност да сподели нейното обяснение за издадените разрешения, както и да очертае възможна защитна версия по време на разпитите. Представете си какво би се случило в някоя европейска държава, ако се разбере, че главен прокурор дава съвети за защита на разследван. И обещава завоалирано обвинение.

Владимира Янева беше предадена на съд заради длъжностни престъпления, а делото срещу нея и водилия разработката "Червей" Тодор Костадинов е висящо. Именно докато процесът е висящ, главният прокурор Сотир Цацаров в прав текст каза, че от делото нищо не става: "Янева не е най-големият виновник в юридическия и в непосредствения смисъл. Този скандал не би могъл да бъде доказан по никакъв начин поради невъзможност да се докаже самата интервенция в компютърната система и дали в резултат на нея е направено нещо." Между другото на последното заседание по делото наблюдаващите прокурори намекнаха, че ще бъде представена съдебно-техническа експертиза, която да обори показанията на служителите на ДАНС, че не са успели да проникнат в системите. Най-новата съдебна история на България е показала, че с експертиза всичко може да се случи. Например експертите да спукат гума, да отидат до храстите по малка нужда и междувременно някой да открадне експертизата и доказателствата.

След описанието на комуникацията със Сотир Цацаров Владимира Янева предава разговорите си с видни членове на ВСС. С председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев двамата обсъждали кое е по-добре - да си подаде оставка, да я привлекат като обвиняема или да я отстранят от длъжност. Колев, разказва Янева, обаче казал - хората в съвета не искат да те наказват. После става ясно, че председателят на ВАС търсил премиера Борисов, но той не му вдигал телефона. А иначе двамата си говорили, били са близки, но премиерът не вдигал.

Ако сте изпуснали по-голямата картина - ВАС би трябвало да е институцията, която брани гражданите от актовете на изпълнителната власт. Идеята на "бащите на конституцията" е Колев да контролира Борисов дали не накърнява човешки права и интереси. Колев обаче звъни на Борисов, за да го пита защо така натиска главния прокурор за Владимира Янева. А Борисов не му вдига. Проблем. Проблем обаче няма с ВСС, който, каквото и да става, не иска да отстрани Янева. Георги Колев отрече да е търсил премиера и да е давал съвети на Владимира Янева, с която обаче си говорел и ще продължи да си говори. За него записът бил от типа "две жени си говорят".

Председателката на градския съд получава успокоение и от самия председател на етичната комисия в съвета Ясен Тодоров, който докладва нишан чрез близък до премиера неустановен гражданин, че "всичко ще е наред". Но най-чаканото съобщение идва от друг член на съвета - Димитър Узунов, който отдавна е разпознаван от колегите си като офицера за връзка с Борисов и публично е донасял депеши от министър-председателя. Узунов като кадър на Академията на МВР знае конспиративните методи за контакт и настоява за връзка през Viber, за да съобщи на Янева, че волята на премиера, която е чула по телевизията (същият ден премиерът казва от Брюксел, че Янева трябва да лежи "400 години" в затвора заради нарушенията по "Червей") не отговаря на същинската такава, т.е. магистратката няма да лежи. "Това са целенасочени действия срещу мен за лично моята дискредитация и тази на колегите. Аз съм с най-много предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу магистратите. Тримата, които сме споменати в записа, сме лидери в това отношение", коментира Узунов по повод записа.

Разбира се, членовете на ВСС може да са приспивали вниманието на бъдещата обвиняема Янева. Но едва ли е точно така. Защото на заседанието, на което тя беше отстранена, това стана след опити за процесуални трикове за отлагане на решението, като един от представителите на опозицията на съвета - Юлия Ковачева, съвсем резонно констатира: "На първо място, искам да адмирирам решението на ВСС да дадем възможност на г-жа Янева да изрази становище, защото в досегашната ни практика не сме имали такъв подход."
Големият проблем

Който познава работата на този (а и на предишния) съдебен съвет, едва ли е очаквал кадровиците да разсеят съмненията, че проверката по записите ще се случи точно по начина, както е описано в самите записи. В близката си история ВСС вече се е сблъсквал със сходни казуси. През 2009 г. десетки магистрати бяха наказани заради това, че са си говорили с нарочения за съдебен лобист Красимир Георгиев-Красьо Черния. През 2013 г. градският прокурор Николай Кокинов изхвърча от прокуратурата след изтеклите негови разговори от Банкя, а по-късно същата година неудобният за Сотир Цацаров член на ВСС Камен Ситнилски беше отстранен на базата на разговори, записани от службите и изтекли в няколко сайта.

В понеделник етичната комисия заяви, че е започнала проверка по настоящия казус. Първото действие на ръководената от героя от разговорите Ясен Тодоров комисия беше да изпрати две писма - едното до прокуратурата, за да пита дали разговорите са придобити със СРС, а другото до "Биволъ", за да пита какъв е източникът. Още тогава стана ясно, че с този ход се печели време. Участниците в разговора - и Янева, и Ченалова, са ясни и те можеха да бъдат извикани да дадат обяснения. Това обаче остана за друг път.

В четвъртък стана ясно също така, че прокуратурата остри ножа на автора на записа (за незаконно записване) и няма никакво намерение да провери дали разказаното от Янева не е описано в Наказателния кодекс. "Наближава докладът на Европейската комисия. Позитивно е, че ВСС извършва проверка, но тя трябва да включва и проверка по съществото на записите", се опита да мотивира членовете на съвета правосъдният министър Христо Иванов в четвъртък.

По думите на присъствал на заседанието предложението е предизвикало моментална ответна реакция от страна на друг герой в разговорите - Ясен Тодоров. Той призовава: "Аз ще предложа да поканим премиера и фактите ще се изяснят", очевидно намеквайки "всички сме в лодката". "Ако ВСС реши, че трябва да подлага на проверка този разговор, тази проверка не може да обхване само хората в тази стая. Трябва да имате пълната готовност за това. Проверката трябва да обхване всички", заяви от своя страна Сотир Цацаров.

Съдебният съвет бламира и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който настоя  ВСС да направи специална комисия за проверка, в която да участват членове, които не са "протичали" в разговорите (и Ясен Тодоров и Димитър Узунов са членове на етичната комисия). За предложението гласуваха едва двама души. А когато най-мразеният от Сотир Цацаров член на ВСС Калин Калпакчиев се опита да повдигне въпроса за това, че главният прокурор е коментирал висящо разследване, вместо отговор получил цитат-перифраза на Татарчевото "Над мен е само Господ" - "ще коментирам каквото си искам".
Встрани от демонстрацията на Цацаров и неговите хора (всичките те са близки и на Янева и на който още се сетите - Петьо Петров-Еврото и т.н.) историята насочва вниманието към отровния плод, роден от един голям проблем - липсата на отчетност и контрол над прокуратурата и ВСС по въпросите с борбата с противообществените прояви на магистратите. Никой не може да търси сметка на членовете на ВСС, които не искат да си изпълняват задълженията, никой не може да търси сметка и на главния прокурор. Всъщност нещата са свързани. Съставът на съдебния съвет до този момент се конституира така, че да определи главен прокурор. Впоследствие избраният главен прокурор получава пълно влияние над ВСС, защото властта, която конституцията му дава, е безгранична (той може да обвини всеки, но никой не може да го обвини него, защото е началник на всички обвинители).

Този модел между другото може да бъде разбит с конституционните промени, които парламентът подготвя да внесе във фурната на второто четене. Дали обаче ще бъдат приети все още не е никак сигурно. Съпротивата срещу тях е толкова сериозна именно защото може да размести пластовете в съдебното блато. Но това е тема за друг разговор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване