11/14/15 07:05
(http://www.klassa.bg/)

“Електрически платна” може да задвижват свръхбързи космически кораби през 2025 година

  След приблизително десетилетие роботизиран космически кораб може да се носи със слънчевия вятър към междузвездното пространство с безпрецедентна скорост, пише Space. Изследователи разработват система за задвижване с “електрически платна”, която използва слънчевия вятър - поток от протони, електрони и други заредени частици, които изтичат от Слънцето със скорост над 1.6 милиона километра в час. “Изглежда наистина обещаваща възможност за изследването на дълбокия Космос,” казва Лес Джонсън от Центъра за космически полети “Маршълс” на американската Национална космическа агенция (NASA) в Алабама.
Джонсън е един от научните ръководители на разработката на системата HERTS (Heliopause Electrostatic Rapid Transit System), която е получила два кръга на финансиране от Агенцията. Бъдещият космически кораб с електрически платна ще има между 10 и 20 въжета с дължина между един и 20 километра, които са изключително тънки - с диаметър едва 25 микрона, посочва Джонсън. За сравнение широчината на среден човешки косъм е около 50 микрона. Сондата вероятно ще се върти, за да поддържа въжетата опънати, добавя той. 
“Положителен заряд с висок волтаж във въжетата, които следват потока на слънчевия вятър, отблъсква протичащите протони, като резултатът е сила на противодействие, насочена радиално обратно на Слънцето,” се посочва на уебсайта на програмата на NASA за иновативни авангардни концепции. “В рамките на месеци тази малка сила може да ускори космически апарат до невъобразими скорости - от порядъка на 100-150 километра в секунда (между 20 и 30 астрономически единици на година).”
Една астрономическа единица е разстоянието между Земята и Слънцето, което е приблизително 150 милиона километра. Сондата Voyager 1, която е изстреляният от хора апарат, достигнал най-далече в Космоса, е изминала 134 астрономически единици от 1977 година досега.
Идеята за електрически платна е подобна на технологията на слънчевия платноход, която вече е изпробвана в Космоса. Нито една от двете не изисква гориво, но слънчевият платноход си служи с налягането на слънчевото лъчение, а не със слънчевия вятър.
Все още не е сигурно обаче, дали електрическите платна са осъществима концепция. Космически кораб с електрически платна ще трябва да е оборудван с устройство, което да поддържа положителния заряд на въжетата. Скоро екипът ще проведе експерименти, които ще установят кой от разработените модели би бил по-ефективен и дали в действителност системата би могла да се приложи на практика. При успех, сонда с електрически платна би могла да полети в периода 2025-2030 година, смятат изследователите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване