11/14/15 02:27
(http://www.dnevnik.bg/)

Жертвите на заложническата драма в зала "Батаклан" в Париж са 70 (обновена)


Жертвите при заложническата драми в парижката зала "Батаклан" са 70, съобщиха от кметството на Париж. "Франс прес" обаче съобщи за повече от 100 загинали, като цитира източници от полицията. Около 22 часа местно време в залата нахлуха въоръжени мъже, които откриха огън по зрителите с автомати и пушки-помпи. Приблизително по същото време има експлозии в близост до "Стад дьо Франс" и стрелба по ресторант и бар, вблизост до залата.

Всеки от нападателите на "Батаклан", които за момента се смята, че са трима и са били убити при щурма на полицията, е изстрелял по няколко пълнителя, твърдят очевидци. Тепърва ще се изяснява каква част от хората в залата са били застреляни от нападателите и дали има жертви на паниката, и операцията по освобождаването на заложниците.

Полицията обяви краят на операцията в "Батаклан" около 1 часа местно време. Преди щурма на специалните части се чуват няколко взрива, последвани от изстрели, показва видео в Youtube. 

Според  Жером Бусе, който е бил на концерта, първите взривове са се чули, когато концертът е бил започнал. "Беше шумно, но и звукът беше шумен и помислих, че е част от шоуто, мисля, че и другите помислиха това. След това започна стрелбата. Стори ми се, че видях поне двама души и тогава избягах. Имаше ранени, имаше много кръв, кръв навсякъде, казва мъжът.

"Беше кланица", заяви Марк Купри пред репортерка на в. "Гардиън", след като бе освободен от залата. "Изглеждаше като бойно поле, имаше кръв навсякъде. Изглеждаше сякаш има поне двама нападатели, стреляха от балкона на залата. Всички се хвърлиха на земята. "Мислех, че съм свършен, свършен. Бях ужасен, сигурно всички си мислехме това.  Накрая няколко жандармеристи влязоха бавно, започнахме да се надигаме и имаше кръв абсолютно навсякъде. Полицията ни каза да бягаме".

Появиха се и информации в социалните мрежи, че докато са стреляли, нападателите са викали "Алах е велик" и "Това е за Сирия". 

Концертната зала "Батаклан" е построена през 1865 година в китайски стил. Между 1926 и 1969 година сградата се ползва за кино. Последният ремонт на залата е през 2006 година. На днешния концерт е имало около 400 души.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване