11/14/15 07:36
(http://www.klassa.bg/)

Кюрдите превзеха град на фанатиците

 Кюрдските сили пешмерга са проникнали в петък от всички посоки в северния иракски град Синджар, за да го прочистят от бойците на "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

"Ислямска държава" е победена, бойците й бягат", пише още Съвета в социалната мрежа. От съобщението става ясно, че кюрдските бойци са установили контрол над силоз, фабрика за цимент, болница и още няколко обществени сгради. В града се чува силна стрелба, а от един от хълмовете над Синджар се спускат кюрдски бойци, някои от които въоръжени с гранатомети, съобщи очевидец пред Ройтерс.

Подкрепяни от въздушните удари на водената от САЩ коалиция, в четвъртък кюрдите започнаха голяма офанзива срещу джихадистите в Синджар, която може да изиграе ключова роля в усилията за ликвидирането на терористичната организация.

От началото на кампанията силите пешмерга са изволювали повече от 150 в.км. от "Ислямска държава", кояот контролира големи територии в Сирия и Ирак и има клонове в Либия и Египет.

В същото време страните, влизащи в оглавяваната от САЩ коалиция, искат от Вашингтон разширен списък на умерената сирийска опозиция, съобщи „Вашингтон поуст“. Изданието отбелязва, че участниците в коалицията са постигнали разбиране по списъка на терористичните организации в Сирия, в който влизат „Ислямска държава” и „Джебхат ан-Нусра”. Списъкът на умерените опозиционни сили и до сега не е съгласуван.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване