11/14/15 07:40
(http://www.dnevnik.bg/)

"Правосъден уикенд" събира подписи за съдебна реформа, граждани искат оставката на главния прокурор


Днес и утре Национална гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" и съмишленици организират "Правосъден уикенд" в градината пред Народния театър "Иван Вазов". Събитието е от 11 до 18 часа и двата дни.

Промените в конституцията в глава "Съдебна власт" навлизат в своята решителна фаза за второ четене в Народното събрание. След като преминаха през всички възможни варианти на отлагане и компромиси, те могат дори да бъдат изместени като тема от дневния ред на обществото, смятат от гражданската организация. Нещо, което те призовават да не се допуска и алармират, че остава последеният лост за влияние и натиск, а именно този на гражданите. А гражданите, според "Правосъдие за всеки", са обезверени и са загубили ориентир какво точно се променя в основния закон, кога ще се случи това и какъв ще е реалният ефект от промяната. "Това е целта на поддръжниците на статуквото, които бранят бастиона си в съдебната система от две десетилетия насам", пише още в съобщението на организацията.

От "Правосъдие за всеки" са внесли в Народното събрание предложения, които обобщават техни седем идеи, на основата на които на 6 септември са учредили гражданската инициатива.

"Да заковем темата за реформата в прокуратурата и Висшия съдебен съвет в дневния ред на Народното събрание", призовава инициативата.

На организираното събитие ще се обсъждат седемте предложения на "Правосъдие за всеки", ще има подписка в тяхна подкрепа, която ще се внесе по-късно в парламента по Закона за прякото участие на гражданите във вземането на решения.

"Правосъдие за всеки" е независима общност от граждани – юристи, адвокати, финансисти, предприемачи, ИТ специалисти, хора на изкуството, студенти. Всички те са обединени от идеята за справедливост в българското общество, независим съд и ефективно правораздаване.

Събитието се организира в социалната мрежа "Фейсбук".

Също във Фейсбук активни и интересуващи се от реформата на съдебната власт се организират за събитие пред Съдебната палата в понеделник, 16 ноември, от 18.30 ч. на което ще поискат оставката на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет

под мотото "Да спрем опраскването на съдебната реформа"

Организатори са природозащитници, блогъри, активисти, еколози, сред тях са и активисти от "Правосъдие за всеки", но събитието не е организирано от инициативата, обясни пред "Дневник" Деян Василев, един от учредителите на Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки".

В призива на групата, разпространен във Фейсбук, се казва, че събитието е провокирано от появилите се информации, че идната седмица парламентарната Комисия за промени на Конституцията ще отхвърли предложенията за реформа, внесени след пъпрвото четене, и няма да ги допусне до пленарната зала. А това са внесените от депутати идеи на инициативата "Правосъдие за всеки", под които вече са се подписали стотици граждани.

"В тази ситуация ще настояваме за #ОСТАВКА на главния прокурор, както и на целия Висш съдебен съвет – компрометирания кадрови орган на българското правосъдие. Призоваваме колкото се може повече граждани и граждански организации да се включат в усилията за спасяване на съдебната
реформа! Вече няма съмнение, че съдбата й е в нашите ръце",  пишат в призива организаторите във Фейсбук. И обобщават, че само граждански натиск може да принуди политиците да предприемат истински, а не козметични промени за постигане на независим съд и прокуратура.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване