11/14/15 12:38
(http://www.klassa.bg/)

Учени „връщат назад“ процеса на овъгляване на кости с неутронни лъчи

 Изследователи от Португалия използват неутронни лъчи, за да проучат молекулярните промени, които настъпват при изгаряне на кости, пише BBC News. Експериментите, които се провеждат в Оксфордшър имат за цел да разрешат проблем, възпрепятстващ както археолозите, така и експертите по съдебна медицина.
Когато костите се нагорещят, те се сгърчват и това затруднява идентифицирането на човека, на когото принадлежат. Учените се надяват, че като сканират с неутрони изгорени и неизгорени проби на човешки кости, ще могат да “върнат назад” тези промени.
“Проблемът е, че когато скелет попадне под въздействието на високи температури, като при самолетна катастрофа или горски пожар, например, огънят променя костите. Една от тези деформации е промяната на размерите,” казва Давид Гонсалвес, специалист от Университета в Коимбра. “Опитваме се да разберем, дали можем да измерим количествено тези промени и да предсказваме обема на свиване, понякога има дори увеличаване на размера. Това се случва произволно и ние не успяваме да разберем процеса.”
Изпробвайки как огънят деформира кристалната структура на костта, д-р Гонсалвес и сътрудниците му се надяват да създадат рамка, която учените да използват като еталон, за да извличат полезна информация от изгорени скелети. “Най-общо казано, идеята е костта да се върне до първоначалните й размери, а след това ще бъде възможно да се приложат метрични еталони, както правим обикновено при неизгорели останки,” обяснява д-р Гонсалвес.
Чрез прецизни измервания на разсейването на неутроните, след като попаднат в костните проби, изследователите ще създадат картина на начина на подреждане на атомите вътре в пробите. Д-р Гонсалвес и д-р Мария Маркес, която използва високоенергийна светлина и лъчи от частици, за да проучва микроскопични биологични структури, са правили измервания в продължение на пет дена. Сега учените започват да анализират получените данни и са развълнувани от първите резултати, макар че това е само началото и предстоят години на работа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване