11/15/15 08:04
(http://www.klassa.bg/)

Водата е съществувала на Земята при раждането на планетата, откриха учени

 Фрагменти от най-древните скали на Земята, запазени непроменени дълбоко в мантията, докато не са били изхвърлени от вулканични изригвания, предполагат, че на планетата е имало вода от самото начало, пише New Scientist. Ако е така, това увеличава вероятността водата - една от ключовите предпоставки за възникване на живот, да е присъща и за други планети.
Произходът на водата на Земята отдавна е загадка за планетарните учени, тъй като младото Слънце трябва да е било достатъчно горещо, за да изпари цялото количество лед, съдържащо се в частиците прах, формирали планетата ни. Това кара изследователите да смятат, че новородената Земя се е образувала от суха материя и се е сдобила с вода вследствие на бомбардировката на обекти от далечни, ледени области на Слънчевата система.
Геолозите могат да проследят произхода на водата в Слънчевата система, като анализират съотношението между деутерия, познат още като тежък водород, и нормалния водород във водните молекули, тъй като различните източници се отличават с различно съотношение.
За да измери съотношението във водата на младата Земята, екип под ръководството на Лидия Халис от Университета в Глазгоу, Великобритания, е проучил вулканични базалтови скали на канадския арктически остров Бафинова земя. Скалите съдържат миниатюрни прозрачни частици, които са се запазили дълбоко в мантията за около 4.5 милиарда години. Водородът в тях идва от водните молекули, които са съществували в най-ранната история на младата Земя.
Оказва се, че тези древни скали съдържат изненадващо малко количество деутерий - приблизително 22 процента по-малко, отколкото се съдържа в морската вода днес. Това ни насочва към източник, който е беден на деутерий, казва Халис. Резултатът изключва метеоритна бомбардировка, тъй като процентното съдържание на водородния изотоп в метеоритите е високо. Вместо това откритото съотношение предполага, че водата е дошла от облака от прах, от който са се формирали Слънцето и планетите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване