11/15/15 10:00
(http://pik.bg)

Кунева: България трябва да стане по-силна и тук трябва да се концентрират инвестициите за сигурност на Европа

Кунева: България трябва да стане по-силна и тук трябва да се концентрират инвестициите за сигурност на Европа

 България трябва да стане по-силна и тук трябва да се концентрират инвестициите за сигурност на Европа. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Европа се ражда в криза след Втората световна война и това всъщност е най-дълбоката такава. Европа отговаря по възможно най-добрия начин – с обединение, разум и повече свобода. Едно беше финансовата криза, тя промени структурата на европейското общество. Европа обаче се справи. Тази криза, която е днешната е криза на сигурността, свързана с преформулирането на това как да запазим ценностите си. Много отдавна дебатът за сигурността и свободата се води паралелно”, обясни Кунева. Тя уточни, че в дни като днешния, смята, че сигурността е първото задължение на европейските държави и ЕС като цяло. 

„Не можем да оставим въпроса с демокрациите и свободите, трябва да се развиват паралелно. Задълбочаването на европейската интеграция няма алтернатива. Ако разглеждаме сигурността само като национална, няма да имаме успех”, допълни Кунева. Тя изреди, че има „Фронтекс”, която не е многобройна, но това е началото, както и „Европол”, „Евроджъст” и Шенген. „В самите правила на Шенген има възможност при особени мерки за сигурност да се затворят границите. Трябва да има преформулиране на Шенген”, уточни вицепремиерът. 

Според нея е хубаво, че Европа може да говори с един глас по отношение на външната си политика. „Ние сме на външната граница и от нашето мнение зависи много”, каза още Меглена Кунева. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване