11/15/15 09:33
(http://www.klassa.bg/)

Нападението на „Стад дьо Франс” е трябвало да отклони службите от концертната зала

 Мегатерористичен акт – така нарече експертът по сигурността Славчо Велков нападенията в Париж в нощта на 13 срещу 14 ноември. „Това е терористична операция”, каза той в предаването „Тази неделя” по bTV.
В операцията, освен 8-10 души извършители, са участвали много повече помагачи в подготовката. Ранените са три пъти повече от убитите, а изплашените са хиляди пъти повече. „А нали това е целта на едно такова нападение”, каза той.

Според Велков, първото нападение – взривовете на стадион „Стад дьо Франс”, не е имало за мишена френския президент, а по-скоро е било отвличащ маньовър, който да предизвика тревога и да бъдат съсредоточени силите за сигурност около стадиона. Така се освобождава пространство и ресурс за нападението в залата „Батаклан” – главната цел на терористите.

Относно коментарите, че терористите избират страната, в която да нападнат, в зависимост от собствените си възможности там, експертът смята, че това не е съвсем вярно. „Много важен е мотивът – дали поръчителят и извършителят имат мотив да извършат подобно нещо”, каза той. По думите му, след атентатите в Париж френски експерт се е изказал, че България би могла да бъде мишена на терористите, но към момента не е приоритетна цел.

Според Велков, атентаторите не бих пропуснали възможността да убият френския президент Франсоа Оланд, защото това обърнало напълно нещата, но не са се опитвали, защото не били подготвени.

Експертът смята, че в глобален мащаб проблемът може да бъде решен, ако се премахнат причините за тероризма. „Докато въпросът с войната бъде решен, ще има магнит, който да ги привлича”, каза той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване