11/15/15 08:01
(http://www.klassa.bg/)

Париж се превърна в най-тъжния град (Какво се случва)

 

"Ислямска държава" пое отговорността за клането

След серията от терористични актове, които бяха извършени в Париж късно на 13 ноември (петък), френската столица се превърна в най-тъжния град в света. При атаките, осъществени на няколко места от поне осмина френскоговорящи терористи (всички те са мъртви) загинаха по уточнени данни поне 128 души, ранените са 300, като поне 99 от тях са в тежко състояние, сред пострадалите няма загинали българи, съобщиха от Министерствота на външните работи, но по-късно „Стандарт“ съобщи, че има български гражданин, загинал в Париж. Става въпрос за Себастиян Проази. Той е на 37 години и е загинал при атентат в едно от кафенетата. Себастиян е работил до преди две години в Европейската комисия. Майката на жертвата е българка, а покойният вече Проази има двойно гражданство, информацията бе потвърдена и от София. Сред загиналите има двама румънци, поне двама белгийци, един швед, един португалец, двама тунизийци  и възможно няколко британци.

 

 

Четирима от нападателите са атакували клуба „Батаклан“ (на чиято табела, между другото, пише Je suis Charlie, дали това има връзка с избора на терористите не се знае, но изводът се натрапва сам), трима от тях са се самовзривили, четвъртият е застрелян по време на щурма, предприет от полицията. Още трима са се взривили край стадиона „Стад дьо Франс“. Осмият нападател се е взривил на булевард Волтер. У един от убийците (роден през 1990 г.) е открит сирийски паспорт, а един от килърите в "Батаклан" е имал типична европейска външност и според отпечатъчите на пръстите му той се оказа познат на службите радикализиран французин, но името му не бе назовано. По-късно стана известно и за още един открит паспорт на атентатор - гражданин на Египет, а (според в. "Паризиен") сирийският паспорт се оказа на регистриран в Гърция на 3 октомври бежанец. Френската полиция започна акция по издирването на още няколко заподозрени в няколко предградия на Париж, ангажирани са поне 2200 служители, проверяват се близо 3700 души от списъците на службите. Малко по късно пък бе съобщено, че сред терористите, които атакуваха Париж, е имало жена, предаде радио Europe1, като се позова на очевидци. Присъствали на концерта в клуб „Батаклан“ зрители твърдят, че са видели, как трима терористи са влезли на входа, като едната е била жена.

 

 

Терористите са стреляли с автомати, а след това са се взривявали. Когато им свършвали патроните, те най-спокойно сменяли пълнителите и продължавали разправата над беззащитните хора.

Освен за терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ, когато загинаха 2 974 души (тук никой не включва 19-те терористи), случилото се в Париж припомни на мнозина заложническата драма в Москва през есента на 2002 г., когато чеченски терористи и "черни вдовици" с шахидски колани взеха над 900 заложници в Театъра на Дубровка по време на мюзикъла "Норд-Ост". Тогава Западът остро критикува властите, че при атаката на руски спечасти за освобождаването на заложниците около 130 от тях загинаха при вкарването на задушлив газ в залата. В Москва в събота бяха въведени допълнителни мерки за сигурност – както е известно Русия активно участва в бомбардировките в Сирия, а съвсем наскоро и френската авиация активно се включи във въздушните атаки срещу „Ислямска държава“.

 

 

Появиха се съобщения, че „Ислямска държава“ е поела отговорността. Това заяви и президентът на Франция Франсоа Оланд. Дали това е истина няма голямо значение, ако не е тази организация, то тя с удоволствие би се подписала под случилото се. Във видеото, пуснато от терористите в интернет се казва, че Франция няма да живее в мир, докато продължават бомбардировките в Сирия. „Осмина братя с шахидски пояси и автомати детайлно избраха целите си в сърцето на Париж срещу кръстоносната Франция и извършиха нападението“, гласи съобщението. Каквито и да са, извършителите на това зверство определено са имали специална подготовка.

Не закъсня и реакция на сирийския президент Башар Асад, който заяви, че във Франция се е случило това, което в Сирия се случва вече от пет години.

 

 

Парижките власти препоръчаха на жителите да не напускат домовете си. Затворени са всички обществени места като учебни заведения, музеи, библиотеки, спортни зали, пазари и административни сгради. Парижкият „Дисниленд“ също спря работа. Затворена бе и Айфеловата кула. Независимо от това хората излизат на улиците, съобщават местните медии. Градският транспорт работи без през прекъсване. Отменен бе и концертът на група U2 в Париж. Забранени бяха всякакви масови демонстрации до 19 ноември.

 

 

Повечето световни лидери изразиха солидарност с френския народ. В ЕС се обсъжда свикване на спешна среща, посветена на сигурността. Германия и Франция ще се борят съвместно с организаторите на терористичния акт. Белгия засили контрола по границата с Франция. Специални мерки взе и Швейцария. Засилени мерки за сигурност бяха въведени в повечето европейски столици. Един човек бе арестуван заради "подозрителен предмет", след евакуация на терминал на лондонското летище "Гетуик".

Полша, която и без това неохотно приема бежанци, заяви, че няма да приема мигранти, предвидени от европейските квоти, защото „заради трагичните събития в Париж не вижда политическа възможност за изпълнението им“ - думите са на министъра по европейските въпроси на страната Конрад Шимански, цитиран от Ройтерс. Малко по-късно пък Латвия заяви, че ще приеме предвидените от квотата бежанци, но не поема други ангажименти.

Междувременно бе съобщено, че в четвъртък (12 ноември) полицията на германската полиция Бавария е арестувала вероятен съобщник на терористите. Мъжът бил от Черна Гора и пътувал за Париж, а в колата му били открити пистолети, автомати, боеприпаси и няколко килограма тротил. Германските спецслужби са действали по сигнал и това много вероятно е заблуждаващ маньовър и част от планирането на нападенията във френската столица. Арестуваният отказвал да говори.

 

 

Засега съвсем не е ясно, колко точно са били терористите (вероятно е да са били повече от 8 и останалите да са успели да се укрият след кървавото си дело), а също така и как точно ще се прилага режимът на извънредна ситуация. Във всички болници на Париж е въведен „бял план“, съобщи Le Figaro. Нареждането е дадено от президента Оланд. Според закон, приет през 2004 г., означава незабавна мобилизация на всички медицински сътрудници и използването на всякакви средства и материали при възникването на извънредна ситуация, заплашваща здравето на гражданите.

Започнаха да се появяват и много лични истории на свидетели на атентатите. Приятелката на българския художник Стефан Илиев е била покосена от два куршума по време на атаката на терористи, която е била в първото кафене в Париж снощи. След дълга и тежка операция животът й е извън опасност. „Приятелката ми е тежко ранена. Уцелена е в гръба от два куршума от „Калашник”. Единият е попаднал в гърба й, а другият в таза. Слава на Бога, животът й е извън опасност. Претърпяла е дълга и тежка операция и сега чакам още новини от лекарите”, сподели още Стефан Илиев пред bTV.  След атентатите, социалната мрежа Facebook активира нов инструмент, позволяващ на потребителите да успокоят своите близки, че са в безопасност. Новият инструмент, информиращ за „липса на опасност”, позволява на потребителите от засегнатите от нападенията райони да съобщят, че са в безопасност, изпращайки съобщение до техните контакти в социалната мрежа. Бяха подети и инициативите #PrayForParis ("Молете се за Париж") и #Portesouvertes („Отворени врати“) Хаштаговете се разпространяват от милиони в мрежата като израз на съчувствие и загриженост. Близки и приятели на хора, изчезнали след атаките, започнаха да ги издирват и чрез Twitter, към обяд в събота, според френския в. „Монд“ е имало поне 15 000 души, които са издирвали близките си. Голям късмет е имал жител на Париж, който бил уцелен от куршум в гърдите, на за щастие той бил спрян от мобилния му телефон.

В Париж продължава да цари напрежение, заради бомбена заплаха бе евакуиран парижкият търговски център Galeries Lafayette – в едно от помещенията му е бил открит съмнителен пакет.

Кола с четирима тежко въоръжени пътници е пробила полицейския контрол в югозападното предградие Ивлин и е продължила в посока към Париж, съобщи в. „Паризиен“, но темата не бе продължена. Според "Монд" пък една от колите, които са използвали терористите е била с белгийски номера.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване