11/15/15 18:34
(http://pik.bg)

Собственик на автосервиз: С летни гуми през зимата джипът 4х4 тръгва, но не спира

Собственик на автосервиз: С летни гуми през зимата джипът 4х4 тръгва, но не спира

Някои собственици на големи и скъпи джипове не си сменят гумите през зимата, защото смятат, че, след като карат джип и нямат проблем с тръгването в преспите, няма да имат проблеми и при спирането, но това не е така. “Джипът е 4х4 тръгва, ама не спира”. Това Юлиан Атанасов - един от собствениците на сервиз за смяна на гуми в кв. „Надежда”, цитиран от БГНЕС.

Масово хората сменят гумите си с такива втора употреба, защото новите са им прекалено скъпи, а старите се продават на половината от цената за нови гуми от 30 до 100 лв. в зависимост от цолажа на гумите. Около 1000 лв. струват зимните гуми за един джип, ако се купят на втора ръка цената им е минимум 500 лв. за всички гуми на колата. По думите на Атанасов хората тази година са се сетили навреме да си сменят гумите със зимни, но за много кратко време, т.е. много малко хора са си сменили гумите. Средно на ден през неговия сервиз минават по около 5-6 коли, чиито гуми се сменят. За да си сменят гумите на семейния автомобил, семействата трябва да заделят от бюджета си средно от 30 до 50 лв. За да бъде един автомобил готов за зимата, освен да се сменят гумите, е необходимо да се купи и антифриз, да се сменят филтрите, маслото и още много неща, според спецификите на автомобила. Много важно е гумите да бъдат съобразно сезона. Летни гуми за топлите месеци и зимни за времето, когато навън има сняг. Ако не се съобразят с гумите спрямо сезона, спирачният път е съвсем различен. Това коментира и Антон Йошев от друг автосервиз.

Според него времето, за което трябва да се сменят зимните гуми е от началото на септември, а от началото на март те трябва да бъдат подменени с летни. “Страшно много хора се забавиха с подмяната на зимните гуми тази година”, според него. Основната причина за това е, че нямат пари, време, а има и такива, на които не им се чака по опашките, които се образуват вече за смяна на гуми. Йошев подчерта, че средно около 30 минути отнема цялата процедура за смяната на гуми, като това включва демонтажа на старите, балансирането на новите и монтирането им на колата. В момента в сервиза, където той работи минават по 30-40 коли дневно.

Той добави, че хората се стараят да си сменят гумите редовно, а с изискванията на КАТ, които могат да наложат глоба, ако грайферите на гумите не са според изискванията, хората са дори още по-стриктни. В сервиза, където Йошев работи, смяната на гуми с такива втора употреба излиза между 20 и 40 лв. на кола. Ако се купуват обаче нови гуми цената скача от между 60 и 600 лв. Това зависи от класа гуми. Обикновено хората сами си носят старите зимни гуми, които само се подменят, понякога това става дори върху старите джанти, след това гумите минават през машина, на която се балансират и се монтират на колата. За тази процедура средната цена за всички гуми на колата е общо 24 лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване