11/15/15 08:25
(http://www.klassa.bg/)

"Шпигел": Те ще загубят тази битка!

 Роланд Нелес, „Шпигел”

Превод: Капка Тодорова, Берлин

Eвропа трябва да се защити от терора. Но дали с всички средства? Още бомби и повече полиция няма да решат проблема. Става дума за много повече.
Ето, че се сбъдна точно този сценарий, от който се страхувахме след „Шарли Ебдо”. Нападение над приятелски мач, срещу хората в концертна зала, срещу невинни хора в кафенетата на Париж – това е следващото ниво на ескалация на войната на терора срещу Франция и цяла Европа.
С тази перфидна стратегия терористите искат да ни уплашат, да предизвикат политически хаос и да разрушат свободния ни живот. Това натъжава, но и да, разгневява!

Тези атенати ще променят Франция и Европа много повече, отколкото всички други досега. Какъв е правилният отговор на терора? Ще ги има онези , които ще настояват за още повече полиция. Те ще настояват за по-твърд подход в Сирия. Още оръжия, бомби и евентуално дори масивно включване на сухопътни войски срещу джихадистите.
Това всичко може да се направи. Но дали е умно? Има едно понятие като „защита на демокрацията”. Но защита на демокрацията не означава да удряш около себе си като луд или да изградиш Оруелска държава.

А означава, че демокрациите не са просто хепънинги. Те трябва да борят с твърдост враговете си – но умно и интелигентно, без при това да предават собствените си принципи. Борбата срещу терора ще бъде дълъг процес.

Разбира се, че проблемът с ислямистите и техния терор трябва да се бори още при корените му. Но това ние не можем да свършим от днес за утре с елементарни отговори на болезнените въпроси сега. Трябва да свикнем с мисълта, че борбата ни ще е дълга и ще има още много жертви, вероятно и сред самите нас.

Европа и Франция трябва да действат стъпка по стъпка. Те трябва да представят план за Сирия и заедно с други политически актьори като Русия, Иран, Саудитска Арабия да изолират Ислямска държава.

Това включва и по-добро сътрудничество на силите за сигурност в цяла Европа, по-твърдо преследване на ислямистките мрежи у нас.

Но това означава и например да предприемем много повече неща срещу бедността, социалната изолация, фрустрацията и липсата на перспектива в големи слоеве на обществата в Европа.

Много от бойците на „Ислямска държава” произхождат от германски, френски или британски учебни системи и предградия. И там също имаме да печелим една битка – с повече социален ангажимент, предложения за интеграция и работа. Сега наистина ни е нужна обговаряната толкова дълго европейска единност. А ислямистите да не подценяват решимостта на демокрациите. Те още не го знаят, но те ще загубят тази битка!

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване