11/16/15 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Атентатите в Париж - целувка на дявола (Какво се случва - ден втори)

 

Братът един от шахидите нарече действията му безумие

Началото на клането в клуб "Батаклан" - най-кървавата разправа (поне 80 убити) от атентатите в Париж, при които загинаха 129 души, а над 352 бяха ранени (99 от тях тежко) - е започнало със знакова песен. По време на концерта на американската рок банда Eagles of Death Metal загинаха най-много хора (сред тях и мениджърът на групата), а и терористите бяха четирима, един от тях не успя да се самовзриви и бе убит от полицията. Всичко започва с парчето Kiss the Devil ("Целуни дявола").

 

 

Граждани на 15 държави са загинали при нападенията на ислямистите, пише британският в. „Гардиън“. Сред тях има, българин (с двойно гражданство, но в. „Гардиън“ не е обърнал внимание на това), двама алжирци, трима белгийци, мароканец, двама португалци, един испанец, двама румънци, британец, двама мексиканци, швед, двама чилийци, двама тунизийци и един американец. Има данни за пострадали швейцарци и бразилци. Всички останали жертви и ранени са французи.

 

 

В същото време в медиите изтекоха имената на трима от извършителите на атентатите. Единият, както стана ясно - френски гражданин, се казва Исмаил Омар Мостефа (на 29 години). Мостефа е роден през 1985 г. в парижкото предградие "Куркурон" и до 2012 година е живял в град Шартр. Той е бил идентифициран по откъснатия му палец, намерен от следователите в концертната зала. В периода 2004 - 2010 г. е бил осъждан осем пъти без да бъде вкарван в затвора. През 2010 г. Мостефа е вписан в базата данни на спецслужбите като човек, изповядващ радикален ислям. Предполага се, че е пребивавал в Сирия за няколко месеца през зимата на 2013-2014 година. Баща му, брат му и жена му бяха арестувани от френската полиция. Братът, който сам се е обадил на полицията, нарече делата на Исмаил безумие. Освен шестимата му роднини, за връзка с атентатите бяха закопчани още петима души в брюкселския квартал Моленбек, извъстен като гнездо на терористи и престъпност. Сред тях и мъжът, който дал на терористите черното "Поло", открито паркирано пред "Батаклан".

Един от килърите, както стана ясно, е имал дори билет за ложата на "Стад дьо Франс", но е бил допуснат на мача, той е най-вероятно джихадистът, взривил се пред стадиона.

Според сръбския в. "Блиц" паспортът (публикувана е снимка от него), открит в събота край тялото на атентатора, принадлежи на 25-годишния Ахмед Алмохамед, дошъл в Европа като бежанец, минал през Гърция, Македония и Сърбия, е регистриран на 7 октомври на граничния пункт в Прешево. Френските разследващи са изпратили пръстовите отпечатъци на Алмохамед на гръцките служби за проверка.

 

 

Паспортът най-вероятно ще се окаже фалшив (продават се свободно на бежанците и те охотно си ги купуват, защото сирийците имат определени привилегии в ЕС). Именно това твърди американската телевизия Си Би Ес и подчертава, че номерът на паспорта не съвпада с обичайните номера на сирийските паспорти по форма.

Името на третия терорист бе публикувано от френския в. "Фигаро" - Абдулакбак Б. - подробности за него няма. Малко по-късно се появи и четвърто име – на втория, взривил се край „Стад Дьо Франс“. Неговият паспорт също бе открит след атентатите. Става дума за 27-годишния египтянин Валед Абделразак С. След взрива той още е бил жи. Медиците са се опитвали да го спасят, но е починал в линейката на път за болницата, съобщи Le Point. По непотвърдена информация сред убийците, който са действали на три групи, както предполага френската прокуратура, е имало и жена. Шахидката била забелязана да влиза с трима мъже в "Батаклан".

Според изданието при медицинската експертиза на труповете на убийците е установено, че двама от фанатичните убийци са били на 15 и 18 години. Всички участници в атентатите в Париж са носили жилетки с експлозиви и не са се поколебали да натискат фаталния бутон. Жилетките били еднакви и са били натъпкани с TATP (ацетонов пероксид – самоделен експлозив, който се фабрикува лесно, но е много неустойчив) плюс батерия, детонатор и бутон, както и болтове, за да се причинят максимум щети. Жилетките не са внесени от Сирия, значи има и пиротехник и няколко такива специалисти в Европа. Пиротехникът е човек, който е свикнал да борави с експлозиви, той знае да ги прави, да ги поставя така, че жилетката или коланът под дрехите да не правят човека да изглежда прекалено дебел и да може да се движи. Трябва също и той самият да внимава, за да не се гръмне случайно. Експертът по експлозиви е много ценен, той никога не участва в нападенията, следователно той е някъде наоколо и може да бъде открит – това е важна следа за разследващите, заяви пред АФП анонимен френски експерт. Много вероятно е във Франция или в Европа да има няколко момчета, върнали се от земите на джихада, които са научили там на място занаята, казва експертът.

Извършените в Париж терористични нападения са били подготвени в чужбина, опирайки се на група хора на територията на Белгия, заяви френският вътрешен министър Бернар Казньов.

 

 

Тази страна с 11 милиона жители е държавата в Европа, от която пропорционално на населението са тръгнали най-много доброволци да се бият в Сирия и в Ирак. Досега са установени 494 „белгийски джихадисти“: 272 са в Сирия и Ирак, 75 се предполага, че са мъртви, 134 - завърнали се и 13 вероятно са на път, показват данните на службите за сигурност. Но онова, което прави впечатление е, че Белгия въпреки затягането на антитерористичното й законодателство, разбиването на мрежите за вербуване и на терористичните ядра и последвалите присъди, си остава

 

относително сигурно убежище за джихадистите

 

Открита и бе една от колите на атентаторите - черен Seat Leon, в нея бе намерено оръжие - три автомата "Калашников", които вероятно са влезли в употреба през кървавата нощ.

Вечерта след нападенията в Париж френската полиция е изпуснала обвиняем за атентатите. Абделсалам Сала, чиято снимка бе първата официално публикувана във местните медии е бил един от пътниците в автомобил, спрян на границата с Белгия, бил е разпитан и пуснат да продължи пътя си, предаде АП,  като тази информация не бе потвърдена официално.

Междувременно стана известно, че израелските и иракските служби са споделели с Франция информация относно атентатите. Израелското разузнаване вижда връзка между атаките в Париж, самоубийствените взривове в Бейрут в четвъртък и свалянето на руския самолет на Синайския полуостров на 31 октомври. Иракското разузнаване съобщава, че освен във Франция атаки се готвят и в САЩ и Иран. Късно в събота "Ислямска държава" заплаши, че следващите й цели ще бъдат Рим, Лондон и Вашингтон. В Италия преброиха 13 000 обекта на територията на цялата страна като цели на терористи, 8 000 от тях на територията на италианската столица.

В Париж бяха забранени всякакви дронове, дори играчки, а също така и фойерверките. Освен концерта на U2 в Париж бе отменено живо изпълнение на Motorhed. Сървисът за IP-телефония Skype направи телефонните разговори безплатни за територията на цяла Франция.

Съболезнования към френския народ дойдоха и от Космоса.

 

 

Американският астронавт Скот Кели написа в Twitter: “Шокирани сме и опечалени. Ние на Международната космическа станция сме с Франция. Мислите ни са с вас“.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване