11/16/15 07:37
(http://www.klassa.bg/)

Пол Бийвър: Западът ще бъде принуден да се сближи с Русия заради общата заплаха

 Идва време, в което пътуванията на обикновените граждани в Европа ще бъдат силно затруднени, казва британският експерт по сигурност и отбрана

Пол Бийвър е британски експерт по сигурност, геополитика, антитероризъм и дипломация. Бил е специален съветник към Комисията по отбрана на Камарата на общините на британския парламент, участ- вал във важни проучвания на комисията. Коментирал е теми на отбраната и сигурността в Си Ен Ен, Би Би Си, “Скай нюз”.

- Какво може да се каже за мястото, методите, организацията, времето и целта на терористичните атаки в Париж? Защо точно в Париж? “Ислямска държава” разпространи видео, в което заплашва: Ще изпитвате страх дори когато ходите на пазар. Означава ли това, че организацията се прицелва във всекидневните навици на обикновените хора?

- Тези атаки са наистина шокиращи и по всичко личи, че зад тях стои отлична организация. Тази група (вероятно Da’esh, известна като ИДИЛ) успява да организира и проведе атаки, без властите във Франция да разберат какво се подготвя.

 

 

А Франция е една много сигурна държава,

с повече полиция

на глава от

населението,

отколкото всяка

друга в ЕС

На Париж се случиха наистина ужасни неща през последните две години, докато се справя с предизвикателството на голямо ислямско население, което се чувства като “втора класа” и така става хранителна среда за смутове и антидържавни групи.

Би било лесно за иракските и сирийските последователи на Da’esh (ИДИЛ) да проникнат в страната и да обучат местни хора да проведат атаките. Най-притеснително ще е,

ако тези групи

са успели да

вкарат терористи,

представящи се

за бежанци,

през Турция и Либия в Европа. Da’esh (ИДИЛ) иска да създаде халифат, разположен в Европа и Близкия изток – от Испания до Индонезия всъщност, – и да накаже страните, които подкрепят избраните правителства в Ирак и умерените групи в Сирия.

Идеята на терора е да всее масов страх, в резултат на което населението да окаже натиск на правителствата да спрат действията срещу злото, което представлява групировката.

Това, което правят специално френският президент Франсоа Оланд и британският министър-председател Дейвид Камерън, е да изпращат военни части в Мали, Ирак и Сирия, за да обуздаят екстремистите, които искат да атакуват граждани в Европа, и специално християни и други немюсюлмани.

Групировката обаче се надява, че

екстремистки

групи в Европа

ще атакуват

мюсюлмани и

така насилието

ще се

възпроизведе

Става дума за опасна и сложна ситуация.

- Смятате ли, че френската антитерористична инфраструктура бе подготвена за този тип атака? И беше ли достатъчно адекватна реакцията на атаките?

- Френската система за сигурност е здрава и добре организирана, но е подложена на силен натиск в битката си срещу терористични групи. Защото за разлика от британските им колеги, които се борят срещу ирландски терористи от временната Ирландска републиканска армия, на французите се налага да се изправят срещу групи, които не пазят собствения си живот. Както видяхме до “Стад дьо Франс”,

те с радост

взривяват

себе си

Ключово сега ще е да бъдат проследени и заловени групите, които са помагали на атакуващите.

- Какви може да са последствията от атаките в Париж за Европейския съюз по отношение на мерки за сигурност, граничен контрол и геополитика?

- Други столици ще бъдат поставени в повишена степен на готовност. Франция вече обяви извънредно положение.

Франция има закони с по-затегнати мерки за национална сигурност, отколкото другите държави в Европа. Пътуванията ще трябва да бъдат ограничени, ще трябва да бъдат въведени и засилени гранични проверки. Ще се наложи политически мотивираното Шенгенско споразумение да бъде преосмислено. Ситуацията ще бъде използвана от тези, които не искат Европа да приема сирийци и други легитимни бежанци, и

ще бъдат

затруднени

пътуванията

на обикновените

граждани

Светът трябва да осъзнае, че Da’esh (ИДИЛ) е зло и заплаха за всички нас, не само за умерените хора от Ирак, Сирия и останалата част от Близкия изток. Трябва да убедим ислямските лидери в нашите страни да критикуват групировката, а не да я подкрепят. Ситуацията може да принуди Запада да се сближи с Русия заради общата заплаха особено след престъплението със самолета над Синай.

- Френският президент Оланд заяви, че това е акт на война от страна на “Ислямска държава” и обеща безмилостен отговор на насилието. Какъв смятате, че трябва да е отговорът на Франция и нейните съюзници?

- Франция ще удари в Сирия и Ирак, както и в Мали и Мавритания. Трябва да се установи сътрудничество в контрола на границите в Европа. Не можем повече да се отнасяме към тази заплаха меко, “с кадифени ръкавици”. Всички трябва да бъдем подготвени за повече и по-затегнати проверки. Това е

война срещу зла

растяща

империя,

която разбира само от твърди удари, не от меки разговори.

- Има ли опасност от нова вълна от терористични атаки?

- Трябва да

бъдем бдителн

и подготвени Границите трябва да се контролират, а бежанците – внимателно да се проучват. За съжаление, още хора ще загинат, преди да разрушим Da’esh (ИДИЛ).

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване