11/16/15 10:31
(http://www.klassa.bg/)

Френската полиция е пуснала един от предполагаемите терористи по погрешка.

 Часове след петъчните атентати в Париж, полицаи спрели за рутинна проверка, разпитали и пуснали на свобода Салах Абдеслам, който в момента е обект на международно издирване.

Това стана ясно едва след като властите публикуваха снимката на 26-годишния мъж, който е човекът, наел един от автомобилите - "Фолксваген Поло", с който са се возили нападателите от концертната зала "Батаклан".

Абдеслам е бягал с кола към френската граница с Белгия заедно с още двама мъже.

Полицейският патрул ги спрял в събота след зазоряване, когато вече бе влязла в сила заповедта на френския президент Франсоа Оланд за налагане на граничен контрол.

Не е ясно защо френската полиция не е арестувала Абдеслам.

"Била е обикновена проверка. Към момента, в който е била спряна колата, не е имало издадено предупреждение органите на реда да бъдат нащрек за това лице", обясни за АП полицейски източник.

Полицията отправи призив към свидетели, които имат информация за Абдеслам

Салех АбдесламСалех АбдесламИзточник: ЕПА/БГНЕС

За него белгийското правосъдие вече издаде международна заповед за арест. Властите разпространиха и снимката на родения в Белгия заподозрян и предупредиха никой да не предприема сам действия срещу него, тъй като е твърде опасен.

Един от братята му се самозрвиви на улицата до концертната зала, а друг бе впоследствие заловен в Белгия.

Двамата други мъже, пресекли границата с Абдеслам, бяха арестувани. Белгийският вътрешен министър Ян Ямбон съобщи за АП, че задържаните в брюкселския квартал Моленбек са били спрени във френския град Камбре за рутинна пътна проверка, но полицията тогава не ги е заподозряла и ги е пуснала да продължат.

Няколко часа по-късно белгийската полиция е арестувала трима мъже в Моленбек по искане на френските си колеги, включително един от братята на Абдеслам.

Трима френски граждани, в това число един от братята на Абдеслам,

са сред седемте души, които загинаха при атаката срещу националния стадион на Франция, концертната зала и заведение в Париж.



БТА

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване