11/17/15 17:08
(http://pik.bg)

20 хиляди лева от бюджета на община Казанлък са определени за снегопочистване през зимния сезон

20 хиляди лева от бюджета на община Казанлък са определени за снегопочистване през зимния сезон

Над 100 тона пясък и луга са осигурени за зимното почистване тази година в община Казанлък, те са смесени и са готови да посрещнат първите зимни обледявания, каза за Радио „Фокус“ Николай Чалъков, началник на Общинско предприятие „ Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“. За автоматизираното почистване са осигурени четири гребла и три опесъчителя за Казанлък.

При необходимост те могат да бъдат използване и да почистват в някои от населените места в общината,като Шипка и селата Шейново и Горно Черковище, където са по-екстремни зимните условия. Общината разполага и с мотометачка, която също участва в почистването на снега на централния площад и тротоари. Общинското предприятие използва и три камиона, които използва за ръчно опесъчаване на тротоарни пространства, спирки, като приоритетни са тези, които са в близост до училища и детски градини. Предприятието разполага и с над 100 гребла, с които в зимното почистване се включват и работниците му. „Една част от зимното почистване си остава и ангажимент на собствениците на фирми и търговски обекти, както и на самите граждани”, каза още началникът на Общинското предприятие. От 1 ноември има дежурни в община Казанлък, които са на 24-часово разположение на предприятието. Близо 20 хиляди лева от Бюджета на община Казанлък са определени за зимно почистване тази година.

Средства за закупуване на гориво и помощни материали са разпределени и в селата, където кметовете сключват договори с местни кооперации и частници за предоставяне на техника за зимно почистване. Четвъртокласните пътища в община Казанлък тази година ще бъдат почиствани от старозагорска фирма, на която е възложена поръчка. В Общинското предприятие е изготвен план за действие при зимни условия за почистване на града, с който разполагат всички заинтересовани институции в Казанлък. Според него с предимство при почистването са институциите от първостепенно значение – МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, Пожарната, Общината.

След това по важност са трите централни булеварда „23 Пехотен шипченски полк“, „Княз Александър Батенберг“ и „Розова долина“ – едни от най-натоварените пътни артерии, следвани от гара и автогара. Чалъков поясни още, че към зимно почистване на улиците с гребло се преминава при определени условия – дебелината на снежна покривка трябва да е минимум 4 см., за да може греблото да работи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване