11/17/15 17:57
(http://www.cross-bg.net/)

Алтернативният бюджет на ИПИ: Нулев бюджетен дефицит, срещу тежки реформи в социалното осигуряване, съдебната система и сектор „Сигурност”

/КРОСС/ Дни преди разглеждането на републиканския бюджет в Народното събрание, Институтът за пазарна икономика представи проект за държавен бюджет с нулев дефицит, но постигнат с цената на тежки реформи.И двата проекта - на държавния бюджет и неговата алтернатива, разработена от икономистите, имат еднаква цел - ускорено намаляване на дефицита. Разликата е в това, че първият не я постига, а трупа нови харчове, докато вторият успява, поне според теоретичния разчет, посочва БНР. „През 2012 г. бяхме сред шампионите по най-нисък бюджетен дефицит. Сега, към 2014 г., когато са последните годишни данни, България вече е сред лошите примери в Европа - на четвъртото, най-лошо място по бюджетен дефицит - 5,8% по европейската методология. Дори в годините на кризата бюджетният дефицит беше по-малък от този, който имаме за периода 2013-2015 г., коментира Десислава Николова и допълни още скритите дългове на държавните предприятия, чиито задължения са в размер на 9 млрд. лева. Алтернативният бюджет на Института за пазарна икономика разписва фискална рамка, която елиминира бюджетният дефицит, но срещу неотложните реформи в съдебната система и сектор „Сигурност", както и в социалното осигуряване
Публикувана на 11/17/15 17:57 http://www.cross.bg/defitzit-byudzhet-broii-1488483.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване