11/17/15 06:55
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Не съм ястреб, по-сдържано към Русия

 Премиерът се разграничи от позицията на президента Росен Плевнелиев

Ако преди година западните лидери избягваха демонстративно на срещата на Г-20 в Австралия Путин, сега в Турция всеки един от тях искаше да говори с него

Бойко Борисов последва примера на световните лидери и посъветва да се промени тонът на българските политици към Русия.

“Аз не съм такъв ястреб. Трябва внимателно да си мерим думите. Виждате, че и на срещата на Г-20 най-големите лидери в света се държат доста сдържано с Русия.” Това заяви българският премиер във Варна на въпрос дали подкрепя изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия води хибридна война срещу България.

Така Бойко

Борисов

деликатно се

разграничи от

твърдата

антируска

позиция на

държавния ни

глава

Дни преди Париж да бъде окървавен, Росен Плевнелиев даде интервю пред британския вестник “Индипендънт”, което обаче бе публикувано часове след атентатите във Франция.

Българският президент предупреждава, че Русия е насочила поглед към Балканите, за да започне хибридна война, целяща дестабилизация на цяла Европа.

Плевнелиев призова САЩ и НАТО да контрират растящата заплаха от руска агресия.

Хибридната война, за която говори Плевнелиев, включва финансиране на партии и организации в чужди държави, водене на пропагандни кампании. (Виж на 3-а стр.)

След атентатите в Париж обаче отчетливо се забелязва променено отношение на Запада към Русия. Това особено бе видимо вчера на срещата на Г-20, която се провежда в турския град Анталия. (Виж на 3-а стр.)

Френският президент Франсоа Оланд до няколко дни ще се срещне с руския си колега Владимир Путин и с Барак Обама, за да обмислят общи действия срещу “Ислямска държава”.

За разлика от миналогодишната среща на Г-20 в Австралия, когато

западните лидери

демонстративно

избягваха Путин,

в Анталия руският президент се превърна едва ли не в най-популярния лидер, пише и агенция “Блумбърг".

Всички искаха да общуват с него, разказва и руската представителка на форума в Анталия Светлана Лукаш. Срещата минавала в много дружелюбна атмосфера,

всички лидери

там общували

на равна нога

“Не забелязах каквито и да било моменти, че в миналото е имало лед, който сега се е пропукал”, добави тя. За 45-минутната среща с Обама Лукаш разказа, че двамата си разменили “проблясъци на усмивки”. Били се навели един към друг, за да се чуват по-добре сред околния шум.

Ако на преговорите Обама - Путин в Ню Йорк на Общото събрание на ООН американската страна очевидно не желаеше да излиза от рамките на протоколните снимки, сега журналистите наблюдаваха организираното от турската страна излъчване на срещата им, макар и без звук.

Президентите се държаха доста непринудено и правеха усилия да се чуват помежду си.

“Уолстрийт джърнъл” отбеляза, че след срещата между Обама и Путин коментарите на Белия дом показват “промяна на тона” на американската администрация по отношение на действията на Русия в Сирия.

Преди три дни германският канцлер Ангела Меркел отново повтори, че Европа не може да реши конфликта с “Ислямска държава” без участието на Москва.

Американският президент Обама покани руския си колега Путин в обща коалиция срещу Сирия.

В началото на октомври президентът на Европейската комисия Юнкер посъветва Европейския съюз да възстанови практическите си отношения с Русия, за да не позволи на САЩ да диктуват политиката на континента.

“Русия трябва

да бъде третирана

прилично”,

бе съветът на Юнкер.

Много външнополитически наблюдатели говорят за сценарий на сближаване на Запада и Русия пред лицето на общия враг - “Ислямска държава”.

В тази посока бяха и думите на бившия външен министър Соломон Паси часове след атентата пред bTV: “Само НАТО няма да се справи с тази задача (войната с тероризма - б.р.). Трябва да обърнем поглед към Русия. Съветът НАТО-Русия трябва да възобнови своята работа”.

Обама кани Путин в обща коалиция

На Г-20 президентът на САЩ призна колко са важни военните усилия на Москва в Сирия

Барак Омаба призова Русия да се присъедини към международната коалиция за борба с терористите от “Ислямска държава”.

В интервю за тв Ей Би Си от срещата на Г-20 в Анталия американският президент каза, че включването в този процес на Техеран и Москва е трудна задача, но те вече са на масата на преговорите. Така започва сформиране на групи, които

могат отговорно

да управляват

Сирия

Според Обама напоследък Москва показвала повече разбиране, че в Сирия не може да се победи по военен път. Тя обаче още не била стигнала до разбирането, че сегашният президент Башар Асад не може да бъде част от нова Сирия.

В неделя Обама разговаря на четири очи с руския си колега и го призова да се фокусира върху битката срещу “Ислямска държава”. Същевременно той предпазливо отбелязал “важността на военните усилия” на Русия в Сирия. Анализаторите възприеха изявлението като

смекчаване на

позицията на

Вашингтон

по отношение на Москва. Белият дом досега настояваше, че значителна част от въздушните удари на Русия в Сирия не се нанасят по “Ислямска държава”, а по бунтовниците срещу Асад. Според изявление на представител от администрацията на Обама на разговора с Путин той избягвал категоричните формулировки по въпроса.

На срещата двамата лидери се съгласили, че нуждата от решаване на сирийския проблем е още по-остра след атентатите в Париж. Според тях е необходимо да се постигне примирие, след което да има преходен период в управлението на Сирия, предшестван от спешни преговори между режима и опозицията.

На среща с турския президент Реджеп Ердоган Владимир Путин

обсъдил

реализирането на

“Турски поток”

Страните се договорили да продължат разглеждането на сроковете за проекта след формиране на министерски кабинет в Турция.

Ердоган се видя насаме и с Барак Обама, който обеща да “удвои усилията” срещу “Ислямска държава”. След срещата президентът на САЩ каза, че “убийството на невинни хора, базирано на засукана идеология, е атака не само срещу Франция, не само срещу Турция, но и атака срещу цивилизования свят”.

В рамките на Г-20 Владимир Путин се срещна с британския премиер Дейвид Камерън. Той благодари за разузнавателните данни, предоставени от Лондон за катастрофата на руския еърбъс в Египет. “Що се отнася до двустранните отношения, те не преживяват най-добрите си времена, но има съживяване, включително по линия на междуправителствената комисия”, каза Путин.

“Последните трагични събития във Франция говорят, че ние сме принудени – това отдавна трябваше да се направи – да обединим усилия в борбата с това зло”, добави той.

На срещата на световните лидери в Анталия Ангела Меркел призова да не се прави връзка между атентатите в Париж и “многобройните невинни бежанци”. Германският канцлер предложи да се създадат повече възможности за легална миграция в ЕС и по този начин да се достигне до намаляване на количеството бежанци.

Какво е хибридна война

Според статия в сп. “НАТО Ривю”, посветена на хибридната война, интервенцията на Русия в Украйна е предизвикала голям дебат за използването и ефективността на хибридната война - тип война, която съчетава конвенционални и неконвенционални средства, информационни и кибератаки.

“Хибридната война - пише Робърт Нюсън в сайта на министерство на Военноморския флот на САЩ - се дефинира като комбинация между конвенционални, нетрадиционни и асиметрични средства, включващи

манипулация на

политически и

идеологически

конфликт

Тя може да съчетава:

- специални операции и конвенционални военни сили,

- агенти на разунаването,

- политически провокатори,

- медийни манипулации и информационна война,

- икономически смутове,

- кибератаки,

- използване на паравоенни, терористи и криминални елементи.

Войните традиционно имат редовни и нередовни компоненти - това не е ново. Тези компоненти обаче са се прилагали в различни области на операциите. Модерната хибридна война ги съчетава едновременно. Това силно увеличава сложността на конфликта и изисква многостранен подход - военен, правителствен и неправителствен.”

За термина “хибридна война” се чу у нас покрай провокиралия скандали стратегически документ “Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020”. “Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер- и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България", пишеше във вариант, лансиран от Велизар Шаламанов, докато беше военен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки. После от визията отпадна частта за информационната война.

Българо-руска комисия в София след 4 г. пауза

В края на януари 2016 г. - след 4-годишно прекъсване, в София ще се проведе Българо-руската междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Последната - през декември 2011 г., е била в Москва. Това стана ясно при посещението на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в руската столица. В понеделник тя се срещна с първия зам.-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов, който е председател на комисията от руска страна. От българска пък председатели са двама министри: на икономиката - Божидар Лукарски, и на енергетиката - Теменужка Петкова.

 

Турският президент Реджеп Ердоган и Владимир Путин се отправят на двустранна среща.
 
Владимир Путин и Барак Обама разговарят усмихнати на форума на Г-20.
 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и първият зам.-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов разговаряха в Москва за възобновяване на заседанията на междуведомствената комисия.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване