11/17/15 06:41
(http://www.klassa.bg/)

Във Виена създадоха най-големия в света модел на кристал

 В кметството на Виена е сглобен най-големият триизмерен модел на кристал от малки топки и пръчки, пише BBC News. Той възпроизвежда повтарящата се решетка от натрий и хлор, от която се състоят кристалите на трапезната сол (NaCl). Високият над 3 метра модел, конструиран от д-р Роберт Крикл, съдържа приблизително 40 хиляди топки и 10 километра пръчки. Опитът за поставяне на световен рекорд ще бъде разгледан от Книгата на Гинес на 23 ноември. Моделът ще бъде изложен до 30 ноември и вече е увековечен в марка на австрийските пощи.
“Искам да покажа - да визуализирам, как изглежда света ни, когато се увеличи милиарди пъти,” казва д-р Крикл. Повтарящата се матрица, от която е изграден, в която стотици “йони” формират прецизни линии от различни ъгли, придава внушителност на огромния модел.” Той има особено значение тази седмица, изтъква д-р Крикл. “Тази седмица е 100-ната годишнина от присъждането на Нобелова награда за откритието на това, което показвам с този модел - подреждането на атомите в кристали.”
Екипът от баща и син - Уилиям и Лорънс Браг, печели Нобелова награда за физика през 1915 година за създаването на техниката, сега позната като рентгенова кристалография. “Откритието наистина има голямо значение за науката и за разбирането ни за света,” посочва д-р Крикл. “То води до определянето на структурата на ДНК, на вирусите, на протеините и от друга страна, на материалите от всекидневния ни живот, позволяващи конструиране на по-бързи, по-добри и по-леки машини.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване