11/17/15 06:54
(http://www.dnevnik.bg/)

Депутатите ще обсъдят отпадането на потребителските такси за БНТ и БНР


Парламентарната комисия по култура и медии ще обсъди на първо четене проекта за промени в Закона за радиото и телевизията, предвиждащи закриване на нефункциониращия фонд "Радио и телевизия" и отказ от разпоредбите държавните БНТ и БНР да се финансират и с такси от потребителите. Законопроектът е на Министерския съвет и е внесен в Народното събрание на 9 ноември.

Идеята за фонда "Радио и телевизия" бе залегнала в досегашния закон, но така и не заработи. Във фонда към Съвета за електронни медии (СЕМ) трябваше да постъпват всички първоначални и годишни такси, а след това да отиват за финансиране на дейността на СЕМ, БНТ и БНР.

Проектът предвижда и отпадането на друг "мъртъв" текст – за финансирането на държавните радио и телевизия чрез потребителски такси на база регистрираните електромери. Според сега действащия закон гражданите трябва да плащат месечна такса в размер на 0.6% от минималната работна заплата за страната за всеки регистриран електромер. Вносителите отбелязват, че това изискване е останало неприложено. "Отмяната на посочените разпоредби отговоря на трайно установените начини на смесено финансиране на националните обществени доставчици – чрез държавна субсидия (сега трансфер) и реклама", пише в мотивите.

Друго предложение е свързано с промяна на модела на разпореждане с държавните средства за медийния регулатор, БНТ и БНР. Досега обществените радио и телевизия получаваха държавна субсидия, а според проекта те вече ще се финансират с "трансфери от държавния бюджет". С промените отпада административното им задължение да представят всяка година списък за целевата субсидия за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи, който да бъде утвърден от министъра на финансите.

"Средствата, необходими за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи, се предвиждат в проектобюджета на съответните организации ежегодно и съответно подлежат на контрол и съгласуване от Министерството на финансите", посочват вносителите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване