11/17/15 00:31
(http://pik.bg)

КИЦ "Босилеград": Сръбските медии да спрат с вулгарните псувни срещу българите

КИЦ "Босилеград": Сръбските медии да спрат с вулгарните псувни срещу българите

Българите от Западните покрайнини изразяват безпокойствие и тревога от бруталния говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия, който продължава да се разпространява и до днес. Това се казва в открито писмо на Иван Николов от Културно-информационния център „Босилеград“, изпратено до омбудсмана на Република Сърбия Саша Янкович, до комисаря за защита на равноправието Бранкица Янкович и до генералния директор на телевизия „Пинк“ Желко Митрович.

Повод за писмото е риалити шоуто „Фарма“, излъчено на 11 ноември 2015 г. В него една от участничките Майа вулгарно псува в ефир „майка смрадлива българска“ Габриела Пейчев, българка от Цариброд. Последната стана изключително популярна в цяла Сърбия с участието си музикалното шоу „Звездите на Пинк“. Сега Габриела участва и във „Фарма“. “Имайки предвид, че подобен вид телевизионни предавания се ползват с широка зрителска аудитория, посланието, което по този начин бе отправено в национален ефир, е крайно просташко, скандално и обидно не само за всички българи в Сърбия, но и за всички граждани на Р Сърбия като кандидат-членка на ЕС”, се казва в писмото на г-н Иван Николов.

КИЦ „Босилеград“ изразява безпокойствие и тревога от бруталния говор на омразата, ксенофобията и националната нетолерантност към българите в Сърбия, която продължава да се разпространява не само от представителите на подобни ТВ шоу и забавни програми, но и от представителите на държавните институции, университетите, историците, литераторите, кинорежисьорите, Сръбската православна църква и пр. “Още по-тревожно е това, че става дума за млади хора, които говорят с националистическата лексика от миналото. Подобни обидни антибългарски реплики не са никаква новост и са широко разпространени в много сръбски литературни произведения, фолклора, филмите, театъра и пр. – и то в творби с претенции за висока художествена стойност”, посочва Иван Николов. Според него по този начин в сръбското общество се възпитава национална омраза и презрение към българите и се нагнетява атмосфера на етническо напрежение.

“Имайки предвид тежкото наследство от миналото, както и безспорния факт, че българите в Сърбия десетилетия наред са подложени на национална асимилация и грубо погазване на правата на човека, тиражирането на подобен вид вулгарни и обидни послания към българите чрез националните медии в Р Сърбия не е само израз на примитивизъм, простащина и лош вкус. Това е и известен начин за мобилизиране на националистическата общественост срещу малцинствата, които винаги са разглеждани като втора ръка граждани и като дезинтегриращ фактор на Сърбия”, се казва в писмото на КИЦ „Босилеград“.

“Българското малцинство в Сърбия с нищо не е дало повод за подобни националистически внушения. Мултиетническият състав, добрите сръбско-български отношения и членството на Сърбия в ЕС изискват сръбското общество да излезе от досегашната националистическа матрица и активно да работи за усвояване и създаване на съвременен европейски културен модел”, се посочва още в писмото.

КИЦ „Босилеград“ призовава ТВ Пинк, Комисариата за защита на равноправието, Омбудсмана на Р Сърбия и европейските мониторингови институции, да предприемат мерки за предотвратяване на подобен вид вулгарни, обидни и унизителни за българите в Сърбия коментари – източник на национална омраза и нетърпимост. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване