11/17/15 06:27
(http://pik.bg)

Общото събрание на СУ избира наследник на проф. Иван Илчев

Общото събрание на СУ избира наследник на проф. Иван Илчев

Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще избере еднолични и колективни органи на управление и контрол на висшето учебно заведение.

Общото събрание на Софийския университет ще започне в 9.30 часа на 17 ноември в 65-та аудитория на Ректората. Дневният ред на заседанието включва девет основни точки. Общото събрание ще трябва да избере наследник на ректора на СУ проф. Иван Илчев. Ще бъдат избрани комисии, председател и заместник-председател. Събранието ще избере Контролен съвет, Университетски обществен застъпник и Академически съвет.

Досегашният ректор на Софийския университет ще направи мандатен отчетен доклад, какъвто ще представи от своя страна и Контролния съвет. Отчетен доклад ще даде и Университетският обществен застъпник. 

Припомняме, че кандидатурите за ректор на СУ „Св. Климент Охридски” са две - на проф. дфн Анастас Герджиков и на чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов. Кандидатурата на проф. дфн Анастас Герджиков е издигната от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии. Кандидатурата на чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов е издигната от Факултетния съвет на Факултета по химия и фармация.

Проф. Иван Илчев е ректор на най-старото и най-голямото висше учебно заведение у нас от 2007 година. През 2011 година той спечели втори мандат след балотаж срещу проф. Петър Славейков от Геолого-географския факултет. В последната си официална позиция, дни преди Общото събрание на СУ, проф. Илчев призова да бъде прекратена „кресливата кампания” срещу Алма Матер. Според него е недостойно университетът да се използва като декор на чужди битки. „Убеден съм, че следващият ректор ще вложи целия си авторитет и ще впрегне енергията си в името на защитаването на достойнството на Софийския университет и на запазването на позицията му на най-добрия академичен и научен център в България”, заяви Илчев в декларация, разпространена на 11 ноември. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване