11/17/15 06:33
(http://www.klassa.bg/)

Путин от аутсайдер стана лидер на Г-20

 Под заглавие „Путин се превърна от аутсайдер в лидер на срещата на Г-20 в Турция, признат и от Обама“ и подзаглавие

„Руският президент най-търсеният събеседник в Анталия“ американската агенция „Блумбърг“ отразява срещата на върха на лидерите на най-развити държави в света.

По време на срещата си с Владимир Путин в Турция Барак Обама предпазливо отбеляза „важността на военните усилия” на Русия в Сирия. Американските медии възприеха изявлението на Обама като промяна на позицията на Вашингтон по отношение на Москва, коментира „Блумбърг“.

Форумът се провежда на фона на шока, обзел света сред терористичните актове в Париж. За разлика от миналогодишната среща на върха в Австралия, когато западните лидери демонстративно избягваха Путин, в Анталия руският президент, на практика оглавил борбата с „Ислямска държава”, се превърна едва ли не в най-популярният лидер, пише US агенцията.

Изказването, направено от Обама за военната операция на Русия в Сирия, е може би първото изявление с положителен характер на фона на честата критика, която Вашингтон отправя към Москва за действията й в региона.

Белият дом до последно настояваше, че значителна, ако не и голяма част от ударите от въздуха на Русия по територията на Сирия изобщо не се нанасят по позициите на „Ислямска държава”, а по бунтовниците от въоръжената опозиция. А избраната от Путин стратегия се характеризираше от Белия дом като „контрапродуктивна”.

Срещата на двамата лидери се е различавала от предишните и по редица други подробности. Ако по време на преговорите между Обама и Путин в Ню Йорк по време на Генералната асамблея на ООН американската страна очевидно не желаеше да излиза от рамките на протоколните снимки този път журналистите можеха да наблюдават излъчването на 35-минутната им среща, вярно без звук. Излъчването бе организирано от турската страна.

Президентите се държаха доста непринудено и правеха усилия да се чуват помежду си. Путин и Обама разговаряха в присъствието на съветника по национална сигурност Сюзън Райс и на преводач.

Както отбелязва „Уол стрийт джърнъл”, след срещата между Обама и Путин коментарите на Белия дом показват „промяна на тона” на американската администрация по отношение на действията на Русия в Сирия.

Шефът на президиума на Съвета по външна политика и отбрана Фьодор Лукиянов нарече изявлението на Обама „любопитен нюанс” в политиката на САЩ по отношение на военната операция на Русия в Сирия и отбеляза, че фокусът на възгледа на Запада към сирийските събития „се измества”.

Според Лукиянов изявлението на Обама би могло да означава и това, че въпросът за свалянето на режима на Асад в този момент, ако не е свален от дневен ред, то поне е отишъл на втори план.

Помощникът на президента Путин по външната политика Юрий Ушаков потвърди пред журналисти, че стратегическите цели на САЩ и Русия по отношение на борбата с тероризма са много близки, но разминаванията по тактиката на действията остават.

Както отбелязва в разговора си с журналистите представителят на Русия Светлана Лукаш, президентът Путин е бил една от най-популярните фигури на приема: „Всички искаха да разговарят с него”, твърди тя.

За разлика от форума на Г-20 в Австралия през миналата година, на който заради събитията в Украйна Путин се натъкна на твърдата реакция на западните лидери, по време на срещата на върха в Турция отношението към него вече беше друго.

Както отбелязва в коментара си агенция „Блумбърг”, на срещата в Анталия руският лидер „от аутсайдер се превърна в играч”.

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване