11/17/15 06:22
(http://www.klassa.bg/)

СБЛЪСЪК: Калоян Паргов vs. Атанас Мерджанов

 Бурно заседание на Националния съвет претърпя БСП в събота. В крайна сметка членовете на Изпълнителното бюро на Столетницата останаха на постовете си въпреки исканията за оставки, но напрежението в партията не изглежда туширано. От ръководството по собствено желание си тръгнаха само зам.-председателят Драгомир Стойнев, шефът на Софийската градска организация Калоян Паргов и евродепутатът Илияна Йотова. Пленумът отхвърли предложенията за незабавно стартиране на пълен цикъл от отчети и избори, който да доведе до по-ранно свикване на конгреса. По план такъв трябва да се проведе през май или юни. На него социалистите ще изберат лидер, защото мандатът на Михаил Миков изтича. Новият председател пък ще посочи състав на ръководството, с който иска да работи. „Монитор“ потърси за мнение и двете страни в спора правилно или не е било решението на пленума от събота.

 

 

Калоян Паргов: Партията е по-важна от личното оцеляване

 

- Господин Паргов, защо взехте решение да подадете оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП?

 

- Моята оставка от Изпълнителното бюро на БСП е естествено продължение от решенията на заседанието на градския съвет партията, където цялото бюро подаде оставка. На мен ми беше даден мандат в рамките на две седмици да предложа ново Изпълнително бюро, което да започне цикъл от отчети и избори. Беше даден мандат на представителите на столичната организация в Националния съвет да поискат да бъде стартиран пълен цикъл от отчети и избори, като по този начин да се спрат всички спекулации по лидерския въпрос.

 

- Направихте предложение за бързо стартиране на отчетно-изборен цикъл за цялата страна. Защо?

 

- В състояние на отчетно-изборна кампания всички влизаме в състояние на оставка и приключване на мандата. В този цикъл щеше да се даде възможност редовите членове да дадат своята оценка за поведението на всеки един от нас в рамките на мандата ни и на изминалите избори. По този начин напреженията щяха да бъдат туширани, както и крайните оценки. За съжаление този подход не беше приет и се спряхме единствено на лошото състояние на структурите. Ако продължим с организационни мерки, организационно лечение тип „Видин” и „Пазарджик” (там партийното ръководство взе на ръчно управление структурите – бел.ред.), рискуваме съвсем да изгубим структурите и съвсем да демотивираме хората, които в момента имат нужда от единомислие и единодействие. Структурите трябва да бъдат мобилизирани, а това ще стане, като покажем лицето на истинската опозиционност и като дадем ясен сигнал, че се върви към решаване на всички лидерски, персонални и кадрови проблеми. Те се решават точно в един отчетен цикъл и стартирането му щеше да има такъв ефект. Трябваше да подадем сигнал към обществото и да успокоим обстановката. Вместо това сигнал нямаше. Продължаваме по същия път с организационни, силови мерки, за които дори се появиха спекулации, че целят да нагласят следващия конгрес. Това звучи ужасяващо за представянето на БСП на следващите избори. Най-лошото нещо, което се случи, беше да се персонализираме в една или друга позиция.

 

- Част от ръководството прие искането за промяна като директна атака срещу Михаил Миков. Така ли беше?

 

- Аз на този пленум не чух да има персонална позиция спрямо личността на председателя, за да ставаме ден по-късно свидетели на подобна реакция от негова страна. Всичко това няма да улесни излизането на БСП от тресавището, а ще затрудни още този процес. Ще спечели този в БСП, които успее да обедини всички остри камъни и остри ръбове, а не този, който още ги заостря и прави. Трябва да ангажираме всички инакомислещи в процеса на отчетно-изборния цикъл и подготовката на документите за конференциите и конгреса. Това ще даде спокойствие и знак на доверие. Затварянето на отделни групички по кьошета, офиси и кабинети на „Позитано” и извън - това е контрапродуктивно. За съжаление случилото се на Националния съвет обрича партията да върви именно в тази посока. Надявам се разумът да надделее и всички да седнат заедно. БСП е много по-важна от персоналното лично оцеляване на когото и да било.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Атанас Мерджанов: Оставките не водят до качествена промяна в БСП

 

- Господин Мерджанов, какъв е вашият прочит за случилото се на пленума?

 

- Целта на заседанието на Националния съвет в събота беше да направи политически анализ и една обективна оценка на изминалите избори. Вместо това очевидно имаше опит за смяна в ръководството и за смяна на членове на Изпълнителното бюро. Винаги кадровите промени трябва да следват оценката и резултатите от изборите. В такива случаи анализът за състоянието, в което се намира БСП, е изключително важен. В такива моменти е необходима оценка на политическата линия и курса, които следва партията. Едва тогава кадровите решения излизат на дневен ред.

 

- Защо се стигна до искане на оставки в ръководството?

 

- Опитът, който беше направен на пленума да се атакува Изпълнителното бюро и  ръководство на партията, говори за едно. Този подход показва опит да се избяга от персоналната и личната отговорност на всички равнища - на общинско, на областно и, разбира се, на национално ниво. В крайна сметка не непременно промените на върха могат да доведат до качествена промяна в партията. А точно това е необходимо на БСП – качествена промяна.

Другарите, които направиха предложенията за промени в ръководство, сами се изолират от процесите в партията и от вътрешния живот на БСП.

По същество настояването да се проведе гласуване на оставката на Изпълнителното бюро и предложението за съставяне на комисия, която да подготви предстоящия конгрес, беше опит за заобикаляне на уставните норми и предрешаване на предстоящия конгреса.

 

- Има ли опасност от разцепление в БСП заради тези процеси?

 

- БСП е била много пъти под заплахи за разцепление. Но в крайна сметка, ако нейните членове и симпатизанти потвърждават политическата линия, която партията следва – на остра опозиционност, няма опасност от разцепление. Нашата политическа линия е политика на ярка и убедителна опозиционност на сега действащото правителство, което провежда чиста проба дясна политика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване