11/17/15 14:58
(http://pik.bg)

Специалист: Все повече недоносени деца оцеляват

Специалист: Все повече недоносени деца оцеляват

С развитието на неонатологията в последните години все повече недоносени деца оцеляват. Това каза началникът на Неонатологичното отделение в Окръжна болница в Пловдив д-р Диана Аргирова, цитирана от ''Фокус''.

Според нея обаче недоносеността не е нещо, което свършва с изписването на бебетата, защото те имат нужда от много допълнителни изследвания и много активно проследяване в доста дълъг период от време след изписването.

По думите на специалиста в тази връзка родителите и близките на тези деца са неподготвени, а останалите хора в обществото тепърва научават за проблема, понеже не се говори масово за него. „Основно нещо е че липсва пакет в доболничната помощ за проследяване на тези деца, липсват подобни специалисти, т.е. това не е поето от доболнична помощ. Така че в един момент тези деца заминават на всеобщо основание, както здравите, доносени новородени, и може би затова е такъв проблемът”, коментира специалистът.

Според нея фактът, че все по-малки деца биват спасявани означава, че те по-нататък ще имат нужда от проследяване на зрение, на неврологично развитие, на кардиологичен статус, нужда от рехабилитация и много други. „Когато недоносеното оцелее в известен процент от тези деца има някакви усложнения, които са свързани с мозъчни кръвоизливи, с отклонения в сърцето, често правят анемия, така че това е нещото, за което обществото трябва да бъде информирано. Всичко това в крайна сметка трябва да бъде организирано и по някакъв начин заплатено от доболничната помощ. Тази организация тепърва предполагам, че ще се създаде”, коментира още Аргирова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване