11/17/15 06:48
(http://www.klassa.bg/)

Учени откриха четвърти клон от предшественици на европейците

 Специалисти по генетика са открили четвърти клон от предшественици, допринесли за европейския генетичен пул, пише BBC News. Вече е известно, че европейците са смес от три основни групи - местните ловци, близкоизточните земеделци и население, дошло от изток по време на Бронзовата епоха. Сега, ДНК от древни останки в Кавказ разкриват съществуването на четвърта група, която се е вляла в тази амалгама. Резултатите от проучването са публикувани в журнала Nature Communications.
Научният напредък през последните години дава възможност на изследователите да възстановяват и анализират древни погребения. Геномът е генетичната матрица на човека, която се съдържа в ядрото на всяка клетка. Достъпът до все повече и по-точна информация променя представата ни за генетичните характеристики на съвременните хора.
Първият пласт от европейското наследство произлиза от местните ловци-събирачи, които са се заселили в Европа преди Ледената епоха, което означава преди 40 хиляди години. Преди 7000 години те са били пометени от миграцията на хора от Близкия изток, които са донесли замеделието. Преди 3000 години пък отглеждащи животни номади от ямната култура са навлезли в Европа от източните части на степите, които в момента се намират на територията на Украйна и Русия. Представителите на ямната култура вероятно са донесли със себе си индо-европейските езици. Днес това езиково семейство съставлява по-голямата част от говоримите езици в Европа. Самите ямна обаче са били смесено население. Една част от него е произхождала от ловци-събирачи, населявали Европа преди земеделието, и друга част - от близкоизточните мигранти, донесли земеделието.
Изследователи са анализирали геномите на двама ловци-събирачи от Грузия на възраст 13300 и 9700 години. Резултатите показват, че тези кавказки ловци вероятно са източникът на ДНК у представителите на ямната култура, което прилича на ДНК на земеделците. Учените предполагат, че кавказките ловци-събирачи са повлияли на населението и на изток и по-специално в Южна Азия. Смята се още, че този клон от предшествениците ни може да е свързан с разпространението на индо-европейските езици в региона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване