11/18/15 06:16
(http://www.klassa.bg/)

Броят на суперкомпютрите в Китай се е увеличил почти три пъти

  Броят на суперкомпютрите в Китай почти се е утроил, според авторитетна класация на най-мощните изчислителни машини в света, цитирана от BBC News. Държавата разполага със 109 компютърни системи, включени в списъка Top500 на суперкомпютрите, което е увеличение със 196 процента от 37-те машини преди само шест месеца. Най-мощният суперкомпютър - китайският Tianhe-2, запазва челното си място за шести пореден път. За разлика от това, броят на суперкомпютрите в САЩ намалява. Съединените щати имат 200 машини в класацията, което е най-големият брой за една единствена държава. Общият брой обаче е паднал до най-ниската си стойност, откакто компютърни специалисти са започнали да съставят класацията преди 22 години.
Tianhe-2 е създаден от китайския Национален университет по отбранителни технологии и служи като суперкомпютърен център в южния крайбрежен град Гуанджоу. Машината е в състояние да извърши 33.86 квадрилиона изчисления в секунда, което е два пъти скоростта на втория суперкомпютър в класацията - комютърната система Titan на Департамента по енергетика на САЩ.
Суперкомпютрите се разработват, за да изпълняват сложни симулации или задачи в помощ на научните изследвания в различни области - от метеорологични прогнози до откриване на нови лекарства и секвениране на ДНК.
Ражниш Арора, вицепрезидент на компанията за пазарни проучвания IDC, казва, че издигането на Китай не означава задължително, че в САЩ не се инвестира достатъчно, а по-скоро може да се обясни с еволюцията на китайската икономика. “Когато Китай се появи на централната сцена на глобалната икономика през 80-те и 90-те години, държавата беше предимно производствен център,” казва той. Сега вече китайските компании искат да бъдат не само производители, но и създатели, изтъква Арора.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване