11/18/15 15:50
(http://www.klassa.bg/)

ВНИМАНИЕ: анонимни български “медии”. Избягвайте на всяка цена!

 В България царува масов информационен хаос. Всяко нещо, “казано” или “написано” някъде, се приема за истина. Без значение дали за него има елементарни факти, доказателства или логика. Без значение дали зад него стои човек, организация или бизнес.

В това море от масови заблуди, забележима роля играят голям брой сайтове, нароили се в последните няколко години. Те претендират да са “медии”, каро критерия за “медия” е, че публикуват новини по обществени въпроси.

И понеже е много лесно и удобно безотговорно да измислят и тиражират клевети, откровени лъжи или безумни фантасмагории, огромна част от тези “пишман-медии” са анонимни.

Анонимността е заради страха. Искат да могат да се скрият, да непоемат отговорност – не само юридическа, но и просто морална. Дори в най-“невинния” случай, анонимността на един “новинарски” сайт е липса на елементарна етика.

Няма нищо престъпно в анонимен сайт по принцип – но ако е за неща като филми, лов, риболов, други хобита, изкуство.

Обаче е свръх-неморално и неетично да е анонимен един “новинар”, претендиращ да информира за политическия живот в България. Защото  новините създават изключително важното за всички ни общественото мнение и влияят на хората в ежедневните им решения.

На изброените в списъка по-долу  анонимни “информационни” сайтовеняма никаква информация за собственост – например име на физическо лице или фирма, която оперира или притежава сайта. Някои дори нямат никакъв начин за обратна връзка.

Не просто се съмнявайте във всяка дума в тях – съмнявайте се във всякабуква. И не се връзвайте на никакви оправдания, че те просто “препечатвали” – защото, почти без изключения, не посочват оригинален източник.

В таблицата червеното показва за каква информация няма данни на съответния сайта. Проверил съм ги лично един по един.

Колкото по-червено – толкова по-анонимни и ненадеждни са тези “медии”.

Бягайте далече от тях. Кажете на приятелите си да не ги посещават.

ОБНОВЕНО (1 декември 09:38) задрасканите сайтове добавиха информация за собтсвеността си след излизането на тази публикация. Адмирирам тяхната бърза реакция за прозрачност и отговорност.

ОБНОВЕНО (1 декември 18:09) със звездичка (*) са отбелязани сайтове “агрегатори” на новини (RSS) без явен собственик/отговорник. Те не публикуват свое съдържание, а автоматично намират новини и показват заглавие и част от тях, като за прочитане на цялата новина пренасочват към оригиналния източник.
Възникват спорове дали мястото на такива сайтове е в този списък. Логиката е, че те все пак са до известна степен отговорни. Две причини: 1) защото решават от кои медии да вземат автоматично новините си – биха могли да не взимат от анонимни такива, и 2) защото човек формира мнението си дори само от заглавия.  Ако  агрегатора на новини уточнява на сайта си, че използва за източници само неанонимни сайтове, то тогава няма да бъде в този списък, дори и ако на самия агрегатор няма информация на кого е собственик.

ОБНОВЕНО (1 декември 18:43) С удебелен шрифт (bold) са добавените след оригиналното излизане на публиакцията анинимни сайтове. Приемам и ще добавям посочени от други хора сайтове, които изпълняват условието за анонимност – да няма име на физическо лице или фирма собственик.

ОБНОВЕНО (9 януари 2014, 20:16)
Сайтовете gramophon.com, moreto.net, razkritia.com и zasada.bg добавиха информация за собственост след тази публикация, затова са премахнати от списъка.

Списъкът последно обновен: 17 ноември 2015
(основанията за обновяване са в коментарите под публикацията)

претендиращ да е
“медия” уебсайт
физическо
лице?
име на
фирма?
телефон? физически
адрес?
1kam1.eu
alarmanews.com
barometar.net
bezpartien.com
bgdnes.bg
bgmak.eu
bgnet.info
bgnovosti.com
bnews.bg
bpost.bg
bulbox.net
bulgariasega.com
bultimes.com
dnes-24.com
dnesplus.bg
expressnews.bg
free-bg.net
grama.bg
forumnews.bg
hotarena.net
jiloto.bg
infonews.bg
klassa.bg
mirogled.com
news359.bg
news4000.bg
newsmedia.bg

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване