11/18/15 07:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Догодина бюджетът за култура ще е около 0.5% от БВП


С обещания, че през 2017 г. ще е по-добре, четирима въздържали се и един против Парламентарната комисия за култура и медии снощи одобри на първо четене проектобюджета за култура за 2016 г. Общо 456, 403 млн. лв от държавния бюджет ще бъдат пренасочени за нуждите на Министерство на културата, общините и обществените медии. В абсолютни стойности това е увеличение спрямо миналата година, но все още се запазва на ниските около 0.5% от прогнозния БВП от последните 5 години. Допълнителните средства са малка компенсация за хронично недофинансираните държавни институти.

С 10%, до 116,5 млн. лв,, се увеличава бюджетът на самото Министерство на културата. 10 от тези приблизително 12,8 млн. допълнителни средства ще покрият ежегодния недостиг в сценичните изкуства, 1,6 млн. са предназначени за художествените училища, а останалите - за преход към делегирани бюджети в държавните музеи и галерии и Народната библиотека. Подобно на общинските и регионалните, от догодина тези институции ще бъдат финансирани на база брой персонал и управлявана площ. Според логиката на министерството на културата това ще ги оптимизира и ще им позволи да преразпределят по-свободно средствата си. Бюджетът също предвижда "поетапно увеличение на средствата за кино до предвидените в закона рамки", но засега ще се спре на 13 млн. за Филмовия център.

Без промяна остават сумите, превеждани на обществените БНТ, БНР и БТА и Съвета за електронни медии. Де факто те дори намаляват, тъй като след промените в Закона за МВР и протестите на служителите бе оттеглена безплатната охрана на редица институции. Така БНТ например, която е задължена да има охрана, ще бъде принудена да плаща 1,5 млн. лв на МВР или частна фирма.

Широко дискусия за функциите и бюджета на обществените медии

По втората точка - промяна в закона за радио и телевизия, депутатите се съгласиха с генералния директор на БНТ Вяра Анкова за отлагане до обществено обсъждане. Внесеният на 9 ноември законопроект предвиждаше премахване на така или иначе нефункциониращия фонд "Радио и телевизия" -  такси от гражданите и бизнеса, които на теория са шанс за обществените медии да получат допълнително на държавното финансиране. СЕМ определи изменението като стъпка в противовес на независимостта им, а Анкова посочи, че представители на БНТ не са били запознати с крайния му вариант. Необходима е широка дискусия за задълженията и обезпечаването на обществените медии, заяви тя, като посочи, че според нея финансирането на телевизията към момента е достатъчно само за една качествена програма. Законопроектът предвижда и заменянето на субсидиите за БНТ, БНР, БТА и СЕМ с целеви трансфери, които са по-трудни за преразпределение в медиите и също създават риск за държавна намеса в програмата, съобщава "Капитал".

Депутатите се съгласиха с Вяра Анкова за нуждата от обсъждане, а представителят на Реформаторския блок Иван Иванов заяви, че гласува бюджета за култура с това условие. ГЕРБ го подкрепи с коментара на Лъчезар Иванов, че това е, каквото обществото е изработило, а от Патриотичния фронт - с уговорка, че това е стъпка към обещания 1% от БВП за култура през 2018 г. БСП се въздържа с мотив за липсата на реформаторство, против беше проф. Станислав Станилов от "Атака". Депутатите от ДПС не присъстваха в залата. Титулярът на министерството Вежди Рашидов също отсъстваше поради заболяване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване