11/18/15 18:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Европа трябва да се откаже от културата на "Добре дошли", смята австрийският вътрешен министър


"Европа трябва да се откаже от културата на "Добре дошли", от каненето." Това заяви вътрешният министър на Австрия Йохана Микл-Лайтнер на пресконференция след първата част на Залцбургския форум за сигурност, който заседава днес и утре в София.

Тя заяви, че трябва да се прави сериозна разлика между тези, които имат нужда от закрила, и тези, които нямат, и да се изработят специфични мерки за връщането на мигрантите, които не са бежанци в истинския смисъл на думата. "Политиката за даване на убежище може да е успешна, само ако е успешна и политиката за връщане", отбеляза Лайтнер. В отговор на въпрос тя даде да се разбере, че капацитетът за отсяване на мигрантите се намира на външната граница на Европейския съюз.

Министърът заговори за необходимост от нова комуникационна стратегия към търсещите убежище, които биват приемани в страните-членки. На тях трябвало да се обяснява по-задълбочено, че върховенството на закона е над религията, да се говори повече за равенството между половете, включително за това, че децата ходят заедно на училище и т.н.

Друга тема на форума, която ще бъде обсъдена обстойно утре, е борбата с тероризма. Австрийският министър обаче още днес заяви, че има пропуски в координацията в държавите от ЕС в борбата с тероризма и по-конкретно обменът на информация не функционира добре. Това ще е и тема на заседанието на Европейския съвет в петък.

Попитана какво конкретно има предвид, Лайтнер заяви, че проблемът е факт и информацията, която повечето тайни служби събират на местна почва, в повечето случаи не стига до другите страни от общността. Тя даде да се разбере, че става дума конкретно за информация за джихадистки клетки. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване