11/18/15 10:59
(http://www.klassa.bg/)

Емблематични сгради в цялата страна, сред които НДК и крепостта „Царевец”, светят в лилаво днес в знак на съпричастност към Световния ден на недоносените бебета

 

17 ноември 2015 г., Пресклуб НДК, гр.София - Фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза Световния ден на недоносените бебета и представи първия по рода си в България цялостен наръчник за родители на недоносени деца „Всичко за недоносените бебета”. За бърз и лесен достъп до информацията от наръчника е създаден и сайтът www.earlybaby.info.

Въпреки широката обществена подкрепа към каузата на недоносените деца в България, много родители продължават да се сблъскват с предизвикателствата на преждевременното раждане, без да имат достъп до необходимата им информация. Именно поради това, Фондация „Нашите недоносени деца” разработи първия систематизиран източник на всички необходими сведения за родители – наръчник и онлайн платформа „Всичко за недоносените бебета”. Той е резултат от дългогодишните усилия на множество специалисти и доброволци и е една реализирана мечта на родителите на недоносени бебета.

В пресконференцията взеха участие представители на Фондация „Нашите недоносени деца”, доц. Христо Мумджиев, началник на Клиниката по неонатология към МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" – Стара Загора, д-р Таня Праматарова, началник на Отделението по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен, г-жа Елена Кръстева, психолог и консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”. Те очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца и изразиха радостта си от излизането на Наръчника.

„Идеята за създаването на наръчника се роди с раждането на моята дъщеря. Издаването на наръчника и онлайн платформата "Всичко за недоносените бебета" е сбъдната мечта за всички нас от фондация "Нашите недоносени деца", защото ние вярваме, че родителите трябва да имат пълния достъп до информация относно състоянието на децата им и това, което биха могли да очакват в бъдеще. Преждевременното раждане обикновено заварва родителите неподготвени и всички сложни термини, с които се сблъскват в първите дни след раждането могат да бъдат изключително объркващи и плашещи за тях. Целта ни е да дадем на родителите достъпна и разбираема информация относно проблемите, пред които са изправени недоносените бебета, както и да ги подготвим за трудния път, който предстои да извървят в битката към едно здраво и щастливо детство за техните деца. Освен чисто медицинската страна на нещата, се опитахме да засегнем не по-малко важните емоционални предизвикателства, с които се сблъскват родителите и да ги накараме да се почувстват подкрепени в този тежък за тях момент на страх и неизвестност.

Последните две години от живота ми бяха посветени изцяло на този проект, в съвместна работа с медицински специалисти, психолози, консултанти по кърмене и доброволци на фондацията. Изключително щастлива съм да заявя, че в България това е първият по рода си толкова систематизиран и обширен източник на информация, който може да бъде намерен в 37 отделения в цялата страна, а онлайн платформата е достъпна от всяка точка на България. Нашата амбиция е да успеем да обхванем всички неонатологични отделения в страната, така че родителите на недоносени деца да имат достъп до нужната им информация от първия ден, в който се сблъскат с този проблем.”, сподели Надя Дренска, член на УС на Фондация „Нашите недоносени деца“, инициатор за създаването на наръчник „Всичко за недоносените бебета”.

„Вече имаме достъп до един източник, на който може да се разчита като информация, защото често се сблъскваме с неразбиране. Благодаря за доброто отношение към лекарите, ние ще оправдаем доверието!”, каза доц. Христо Мумджиев, началник на Клиника по неонатология, МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"

„Всяко недоносено бебе има шанс да оцелее, да оживее и да се развива нормално, но има нужда от държавна подкрепа. Належаща необходимост е създаването на регистър на недоносените деца.”, отбеляза д-р Таня Праматарова, началник на Отделение по неонатология, МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – гр. Сливен.

„Добра новина са и опитите за организиране на проследяване на недоносените деца. Изработват се индивидуални медико-социални планове, което поставя началото на Регистър на недоносените деца. Нещата се случват бавно, но с надежда. Изграждането на регистъра ще ни насочи накъде да работим.”, каза проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.

„Психологическият аспект при раждането на недоносено бебе е свързан с контактът между родителя и детето. Родителят трябва да е елемент от грижата на детето. Човешкият контакт е в основата на оцеляването на бебетата.”, каза Елена Кръстева, Елена Кръстева, психолог и консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”.

От днес порталът www.earlybaby.info е на разположение на всички, които имат отношение към грижата за недоносените деца. Раждането на недоносено бебе е огромно изпитание за родителите. Преодоляването му изисква много сила в тежкия момент, а често и външна подкрепа. Сега, чрез новата онлайн платформа и наръчника „Всичко за недоносените бебета”, родителите имат възможност да се консултират със специалисти и да намират по най-лесния, бърз и достъпен начин необходимата информация за техните деца. Порталът представлява обширен наръчник с подробно описание на всички етапи, през които преминават родителите от раждането на бебето до неговото изписване от болницата. Засягат се както причините довели до преждевременно раждане, така и пътят, който изминават родителите заедно със своето дете от неонатологичното отделение до дома.

Световният ден на недоносените бебета се отбелязва ежегодно в повече от 60 страни от цял свят, като в България се провежда 4-то поредно честване. По този повод нa 17 нoeмвpи 2015 г. емблематични сгради изразяват своята съпричастност, като светят в лилав цвят – цвета на каузата на недоносените деца по цял свят. От 18:00 часа Националният дворец на културата в София, а от 19:00 чaca – и кpeпocттa „Цapeвeц“ във Вeликo Tъpнoвo, щe свeтят в лилaвo в пoдкpeпa нa нeдoнoceнитe дeцa. С тази инициатива старата столица се присъединява към борбата на медици и неправителствени организации срещу преждевременното раждане. Световният ден на недоносените бебета ще бъде отбелязан с различни инициативи в още няколко български градове.

На събитието представители на Фондация „Нашите недоносени деца” представиха нагледно наръчника и онлайн платформата. Те подчертаха, че целта на инициативата е да се даде пълна информация и подкрепа на родителите на ранно родени бебета.

Наръчникът се издава с подкрепата на Фондация „Помощ за благотворителността в България” и Райфайзенбанк България, а онлайн платформата става реалност със съдействието на AbbVie България.

Данни, статистика, проблеми на недоносените деца

  • Поради ранното си раждане, недоносените бебета не са напълно развити и имат незрели органи и системи. Имунната им система е много крехка, поради което те са изключително застрашени от развитие на инфекции, които понякога могат да бъдат фатални. Тъй като белите дробове са недоразвити, при недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени.

  • Голяма част от преждевременно родените деца са застрашени от зрителни проблеми и в частност ретинопатия. Погрешно е схващането, че развитието на ретинопатия е свързано с престоя в кувьоз. Всъщност причината е в незрялостта на кръвоносните съдове и системи на бебето, а основния рисков фактор е изключително ниското тегло под 1500 гр. и раждане преди 32 гестационна седмица. Ако не се лекува навреме, ретинопатията може да доведе до ослепяване. За съжаление България е една от малкото страни, в която все още няма работеща програма срещу ретинопатия.

  • Преждевременно роденото бебе може да тежи от около 600 до 2500 гр., като има случаи и на оцелели деца с тегло под 500 грама. Дължината е от 35 до 45 см.

  • Продължителността на пребиваване в кувьоз зависи от индивидуалните особености на детето, като всички медицински манипулации се извършват в кувьоза. Средната продължителност на периода за адаптация с обкръжаващата среда при недоносените деца е 1-2 месеца.

  • При недоносени деца честотата на инфекции на дихателните пътища е 10 пъти по-висока в сравнение с доносени. При децата, родени между 28-та и 32-та гестационна седмица, 60% се хоспитализират през първата година от живота им поради инфекции на дихателните пътища. Протичането е много по-тежко и тези деца се нуждаят от специализирано скъпоструващо лечение в интензивно отделение.

  • Голяма част от недоносените деца, особено тези родени под 1500 гр. страдат от мозъчни нарушения /кръвоизливи/, които в дългосрочен аспект могат да доведат до ДЦП /детска церебрална парализа/, епилепсия, нарушено нервно-психическо развитие.


Фондация „Нашите недоносени деца”

Фондация „Нашите недоносени деца“ е създадена през 2012 година в подкрепа на недоносените деца и техните семейства.

Екипът на Фондацията има за цел да осигури пълна информация и подкрепа за родителите на недоносени деца. Стъпката е направена – разработен е наръчник за родителите, който събира в себе си цялата важна информация от раждането до изписването на недоносеното бебе, а също и грижите за него след това. Фондацията активно работи по създаването на групи за емоционална и психологическа подкрепа за родителите, където те да обменят опит помежду си и да могат да се консултират с психотерапевти във връзка с техните преживявания, страхове и емоции. Амбицията на ФННД е психолози да бъдат на разположение на родителите във всяко едно отделение в страната.

Чрез благотворителните събития на фондация "Нашите недоносени деца" е закупена медицинска апаратура за над 30 отделения в цялата страна. Организацията активно работи и във връзка с повишаване на информираността на майките за това колко важна е майчината кърма за развитието на недоносеното бебе.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване