11/18/15 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Истини и заблуди за парижките атентати

 Да не би да свикваме с атентатите? Ако съдим по медийното им отразяване - очевидно да. В статиите си за нападенията в Париж пресата допусна много по-малко грешки в представянето на информацията, отколкото след атентатите от 11 септември, след взривовете в лондонското метро или след удара срещу “Шарли Ебдо”.

Ако съдим по подбора на френските “Льо Монд”, “Льо паризиен” и “Франс 24”, в първите два дни след парижките атентати неверните и заблуждаващи информации се броят на пръстите на едната ръка и изглеждат като резултат от разбираемо объркване.

Историята със сирийския паспорт

Фатална сред тях е информацията за намерения до един от терористите сирийски паспорт. Защото залогът в тази история е политически - сирийският паспорт говори за човек, пристигнал съвсем наскоро от Сирия и преминал по маршрута на бежанците. Ако тази информация е вярна, това би означавало, че сред атентаторите може да е имало поне един бежанец - обстоятелство, което би подхранило страховете от мигрантската вълна и би улеснило взимането на решение за затваряне на европейските граници.

Много медии, в това число уважавани издания от САЩ и Франция, нарекоха единия камикадзе с името, посочено в намерения до него паспорт: Ахмад ал Мохамад. В действителност обаче не е ясно кой е самоубилият се атентатор. Потвърдено от полицията е само това: паспортът е фалшив. Но човек със същия паспорт е бил регистриран на гръцкия остров Лерос на 3 октомври тази година. Отделно от това, отпечатъците на атентатора съвпадат с отпечатъци, “взети в Гърция през октомври по време на проверка”, както обясни прокурорът на Париж. Дали това означава, че атентаторът е един от хилядите бежанци, все още не е потвърдено, макар да е много вероятно.

Въпреки тази неяснота и въпреки факта, че дори и да е влязъл с бежанците един терорист не може да бъде представян като обобщение на цялата маса от хора, лишени от дом, препитание и родина, историята послужи за аргумент на много европейски държави, които заявиха, че вече няма да приемат бежанци. България е сред тези страни. Полша също.

На вълната на масовия интерес към “сирийския паспорт”, лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен обяви, че “поне един от атентаторите” е дошъл с бежанците и призова Франция да спре “незабавно” приема им.

Но не става дума само за Европа - към понеделник вечерта губернаторите на 23 американски щата заявиха, че няма да приемат бежанци. Голяма част от тези щати да са под републиканско управление, а впечатление прави губернаторката на Ню Хампшир Маги Хасан, избрана от Демократическата партия, която се обяви за спиране на притока на бежанци от Сирия, “докато силите на разузнаването и отбраната не потвърдят”, че “проверката на всички бежанци, включително на тези от Сирия, е възможно най-добрата”. Така недоразплетената история на един фалшив паспорт се оказа способна да обърне политиката на цели държави.

Други медийни неточности

Останалите пропуски, несъвършенства и неточности в информацията за парижките атентати определено не са с мащаба на сюжета с паспорта. В повечето случаи те са продукт на чисто объркване или пък резултат от търсене на “положителния герой” в трагичния низ от събития. Като например историята за полицая-мюсюлманин. Твърди се, че атентаторите-самоубийци на Стад дьо Франс не са могли да влязат в стадиона и да се взривят сред публиката, защото ги е спрял полицай на име Зухеир, който бил мюсюлманин. Има доста публикации за този герой, но истината е друга - Зухеир е името на полицай, който е предположил, че някой друг от неговите колеги е спрял атентаторите. Цитиран е от “Уол стрийт джърнал”, а после е погрешно преразказан в социалните мрежи. Впрочем, и публикацията на “Уол стрийт джърнал” не е официално потвърдена от полицията, уточнява вестник “Льо Монд”, който е разплел цялата история с полицая-герой. Все още не е ясно защо терористите не са влезли в стадиона. На 13 ноември двама от тях се взривиха пред входовете на два от секторите, а трети се взриви на 400 метра от стадиона.

Друга неточна информация засяга заплахата, отправена към “Ислямска държава” от “Анонимните”. Много медии написаха, че “Анонимните” са заплашили да разкрият акаунтите на “Ислямска държава”. Но това е смесване на две новини - сегашната, че на 14 ноември представител на “Анонимните” обяви “война” и обеща на терористите “многобройни кибератаки”, и старата новина, че през март тази година “Анонимните” публикуваха няколко хиляди акаунта на “Ислямска държава” - като отговор на терористичния акт срещу “Шарли Ебдо”.

Наред с неточните информации, които бяха далеч по-малобройни в сравнение с предишни големи атентати, се ширят и обичайните параноидни твърдения, популярни в социалните мрежи. Например, че атентати не е имало. Или пък че французите тръгнали “да си отмъщават” на “арабите” и подпалили бежански лагер в Кале. За това съобщи телевизия “Франс 24”, като уточни, че пожар в лагера в Кале действително е имало, но той е бил причинен от газов котлон и е бил овладян. При това без нито един пострадал.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване