11/18/15 05:57
(http://www.klassa.bg/)

Путин ще накаже терористите за сваления А321

 

Потвърдено: Килограм тротил е свалил руския самолет

На борда на катастрофиралия над Египет руски Airbus А321 е имало самоделно взривно устройство, заяви официално директорът на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников. По думите му бомбата е била с близо 1 кг тротилов еквивалент, предава РИА Новости. А321 се разби над Синай на 31 октомври т.г. и отнесе живота на 224 души, 25 от които деца

„Изследването на личните вещи на пътниците и елементите на самолета, както и експертизата доказаха наличието на следи от взривно вещество“, заяви шефът на ФСБ на съвещание в Кремъл в понеделник вечерта. По думите му в резултат на експлозията лайнерът се е разрушил във въздуха, което обяснява защо частите от корпуса са били разхвърляни на такова голяма разстояние. „Може еднозначно да се каже, че това е терористичен акт“, потвърди Бортников. По данни на следствието бомбата е била поставена под кила на самолета, предава LifeNews. Във вторник стана известно, че ФСБ обещава възнаграждение от 50 млн. долара за сведения, които биха помогнали за залавяне на организаторите и изпълнителите на атентата. Междувременно Ройтерс съобщи, че са задържани двама служители на летището в Шарм ел Шейк, откъдето излетя А321. Те са заподозрени в пренасяне на взривното устройство на борда на лайнера. „Терористите, взривили самолета, ще бъдат намерени в която и да е точка на света и ще бъдат наказани“, заяви президентът Владимир Путин. „Убийството на нашите хора в Синай е сред най-кървавите по брой жертви престъпления. И ние няма да избършем сълзите от нашите души и сърца. Това ще остане с нас завинаги. Но това няма да ни попречи да намерим и накажем престъпниците“, категоричен е държавният глава, цитиран от НТВ.   

 Преди дни Ройтерс съобщи, че американските служби не изключват възможността терористите да се проникнали в редиците на персонала на летището в Шарм ел Шейх, за да пренесат бомба на борда. Действащите в Синай последователи на ИДИЛ вече два пъти поеха отговорността за трагедията с А321. Британските медии дори писаха, че терористичния акт е бил организиран от крилото на ИД „Провинция Синай“ и от ръководителя му Абу Усама ал Масри.

 След официалните резултати за атентат на борда на А321 Путин заяви, че интензивността на руските авиационни операции в Сирия ще бъде продължена и усилена.  Ден преди това президентът констатира заяви, че финансирането на терористите в Сирия идва от 40 държави, включително някои от Г-20. Путин по-специално отбеляза, че е необходимо да се пресече незаконната продажба на петрол и петролни продукти, произведения на изкуството и други източници на финансиране на терористите. Русия е готова с въздушни удари да подкрепя усилията на сирийската опозиция в борбата срещу ИД и това може да послужи за основа на бъдещо политическо решение на кризата, заяви Путин. „Много ни е необходима подкрепата на САЩ, европейските страни, Саудитска Арабия, Турция и Иран“, каза той. Путин изрази увереност, че сега борбата срещу ИД е по-голям приоритет от политическите реформи в Сирия. Руският президент призова да не се правят опити да се оценява коя страна по-ефективно се бори срещу ИД.

След като на 6 ноември Путин забрани полетите до Египет, вчера  стана ясно, че руските власти може да спрат полетите и в други страни. Росавиация е изпратила до всички въздушни превозвачи телеграма с препоръки да анализират нивото на сигурност на летищата в страните от ЕС, в Турция, Тунис и Обединените Арабски Емирства. Препоръката идва две седмици след катастрофата на А321 и три дни след кървавата драма в Париж. Според източници на „Комерсант“ засега не може да се говори за  спиране на полетите до споменатите дестинации. Нюзру.ком обаче смята, че инициативата на Росавиация на бива да се подценява. На 4 ноември авиокомпаниите получиха аналогични телеграми за Египет и само след два дни полетите до арабската република бяха забранени, припомня агенцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване