11/18/15 06:03
(http://www.klassa.bg/)

Филолог оглави Алма матер, назначава мениджър

 Досегашният зам.-ректор на Алма матер проф. Анастас Герджиков е новият шеф на университета. Той бе избран със 190 гласа "за" и бе издигнат за кандидат от Факултета по класически и нови филологии. Конкурентът му проф. Тони Спасов е втори със 162 гласа.

Новият ректор си постави амбициозната цел да увеличава бюджета на Алма матер с по 5 млн. лв. годишно. Освен това обеща, че ще назначи мениджър, който да управлява парите на университета с цел подобряване на финансовото състояние. Новото лице обаче ще е подчинено на ректора, защото законът не позволява разделянето на академичното от финансовото управление. Герджиков обаче се зарече, че ще инициира дискусия за промени в закона. Ректорът обеща, че ще даде отчет за резултатите от управлението си още на втората година от мандата си. Проф. Герджиков си постави за цел и увеличаване на заплатите на преподавателите, като ще приложи диференциран подход. Той обясни, че на много от тях се налага да работят на второ място, заради ниските възнаграждения.

Вече бившият ректор на СУ проф. Иван Илчев даде ключа от ректорския кабинет на проф. Герджиков с пожелание да отключи Софийския университет към света. Проф. Илчев се раздели с шефския пост след два мандата като ректор. Той благодари на двамата кандидати, че са се държали достойно в рамките на кампанията за избор на нов ректор.

Преди изборите по време на отчета си за мандата бившият вече ректор проф. Иван Илчев заяви, че магистратските среди са свещената финансова крава и през тях изтичат най-много пари от университета. Той обясни, че през последните години СУ не е получавал полагащите се 10% от бюджета за наука, а само 2-3%. Илчев припомни, че само за последните четири години Софийският университет е получил над 12 млн. лв. по-малко от държавата.

"Това надхвърля всичките ни дългове и едно от нещата, за които съжалявам, е че не се опитахме да съдим държавата, за да покажем, че задълженията не трябва да бъдат едностранни", заяви ректорът. Ректорът пресметна, че с орязването на парите за висше през 2010 г. именно СУ е бил засегнат най-много, тъй като получавал до 3 млн. лв. по-малко годишно. Така държавната субсидия покривала едва половината от заплатите. Илчев добави, че въпреки това по време на управлението му доходите на преподавателите скочили с 90%. "Системата на финансиране ни принуждава да приемаме младежи без достатъчно познания и способности и това дърпа назад всички", призна Илчев, като все пак отбеляза, че към момента СУ остава пръв сред българските вузове.

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване